woensdag 6 maart 2024

Oud worden: niet voor sisi’s

DE ONELINER van de oude, gevallen engel is een van de 100 oefeningen die ik in dat genre aan ’t maken ben. Vergelijk het met de toonladders van de pianist, het schetsboek van de tekenaar, de kleiwerkjes van de beeldhouwer… We doen het om de stiel in de vingers te houden. ’t Zijn in mijn geval oefeningen in het schrijven van extreem korte verhalen, ervan uitgaand dat internetlezers een extreem korte spanningsboog hebben. 
Zo’n oneliner is altijd één lijn, 17 lettergrepen, geen leestekens, geen kapitalen. De oneliner komt uit het niets en verdwijnt daar ook weer in. (Flor Vandekerckhove)


* laverend met oudemannenarmen opwaaiende wind zoekend


Het inspirerende/Illustrerende beeld is L’ange tombé, houtskooltekening (24 x 36 cm) uit 1872, van Odilon Redon (1840-1916). Wil je de oneliner ook horen? Bij ’t declameren op YouTube word ik begeleid door de drummer van GarageBand.

[157]

Mijn jongste publicatie is een e-boek dat 200 verhalen bundelt. ’t Zijn extreem korte verhalen, soms drie lijnen, soms maar één; speciaal geschreven voor internetlezers waarvan men zegt dat ze een korte spanningsboog hebben, echte internetliteratuur. Meer: elk van die verhalen kan ‘getagd’ worden, aangeklikt. Wie dat doet komt op m’n YouTubekanaal terecht, waar ik dat verhaal voorlees, declamatie die ik lardeer met beelden en muziek. [Eerder had ik al iets soortgelijks gedaan met Gauw!, waarin ik over mijn kindertijd vertel, in dat boek krijgt elk hoofdstuk een tag die de lezer desgewenst naar een muziekje uit het aldaar besproken jaar leidt.]
De digitale publicaties (pdf en EPUB) van De Lachende Visch zijn gratis. Mail erom (en vermeld de titel: in dit geval ‘200’, dan begrijp ik het wel.): liefkemores@telenet.be.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten