dinsdag 4 juni 2024

Twee keer Bloemenlaan



TWEE foto’s op het scherm, twee keer Bloemenlaan in Bredene, twee keer zelfde straatkant. De sepiafoto is 'historisch', ik haal hem uit Bredene Retro, FB-groep die zich over het verleden van de gemeente buigt. Ik stuur de foto op naar Hugo wiens schoonfamilie in die laan woonde. Hij antwoordt: ‘Afgezien van de auto’s die daar staan, zou je vandaag ’t zelfde beeld kunnen schieten.’ 
Nog dezelfde dag probeer ik dat ook te doen, dezelfde foto maken. Helaas beletten geparkeerde auto’s me een identieke hoek te kiezen en er is ook dat welig tierend gebladerte dat het zicht belemmert, maar ’t is al bij al toch duidelijk: diezelfde vier villa’s staan daar vandaag nog steeds en ze zijn ogenschijnlijk onveranderd.
Wel veranderd zijn de auto’s. En een queeste dient zich aan: kent iemand het merk van (een van) de auto’s op de sepiafoto? Weet die mens dan ook in welk jaar ze gebouwd werden? Kunnen we zo achterhalen in welk jaar de foto gemaakt werd? ‘k Weet het, ’t is een long shot, maar het is in deze zoals wijlen mijn schoonvader placht te zeggen:  je weet nooit hoe een koe een haas vangt. Ik heb trouwens een geslaagd precedent dat van 2017 dateert. Na een cinemabezoek ga ik plassen, voor me hangt de filmaffiche, die toont me de protagonisten in een zwarte, vintage personenwagen van een onduidelijk merk. Er komt een man naast me staan, nu kijken twee mannen pissend naar een auto. We vragen het elkaar, neen ook hij kent het automerk niet. Ik heb toen een oproep in De Laatste Vuurtorenwachter geplaatst, waarop onverwachts een indrukwekkend antwoord kwam dat je nog kunt nalezen in Met welke auto's ze in Finland rijden. Je weet inderdaad nooit hoe een koe een haas vangt. (Flor Vandekerckhove)


Weet iemand welke auto('s) dit is/zijn? Merk? Bouwjaar? Laat het me desgevallend weten: florvandekerckhove@telenet.be 

Intussen komen de antwoorden binnen, o.m. deze: 'De voorste auto kan een Mercedes-Benz 170 zijn. Meer over die auto op https://nl.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_W136-W191⇲ en https://www.carrosso.nl/aanbod/mercedes-benz/170-s-b-cabriolet/--26854478.'

Of deze reactie van Herman De Ploeg: Vooroorlogse auto’s trokken allemaal erg op elkaar (zoals NB de huidige SUV’s…) . Voor de achterste auto “gok” ik dus op een “Amerikaan” van de jaren 1935-38 met mogelijk onderstaande Chevrolet Master van 1937. Kan echter ook een Packard zijn, hoewel de Chevrolets toen erg populair waren in BelgiĆ«. (Zie afbeelding Chevrolet Master van 1937.)

 


- De voorste lijkt mij eerder Engels: Rover, Riley, ???, zeker geen Mercedes, die hadden ook toen al hun typische radiatorrooster.

2 opmerkingen:

  1. Flor, die sepia foto eens posten op Oostende Retro of Nostalgie. Daar zitten een paar freaks die wel zullen reageren.

    Groeten, Jef

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vermoed : eerste wagen MG - 2de Citroƫn

    BeantwoordenVerwijderen