zondag 2 februari 2025

Fonoplaten en een paard

Links: The Nightmare (1970) originele, gesigneerde print (1970) van Robert Crumb is hier te koop voor 900 dollar (plus 42 $ voor de verzending naar België.) Rechts: Nachtmerrie van Johann Heinrich Füssli⇲ (1781). Het schilderij bevindt zich in het Detroit Institute of Arts.

OM EEN LEUK paardenmeisje op vernuftige wijze naar mijn blog te lokken, zoek ik op ’t internet een paard. En fonoplaten, dat helpt ook. The Nightmare, prent van Robert Crumb, is daarvoor uitermate geschikt. Terwijl de heldin verlokkelijk op bed ligt, komt een paard zijn hoofd tussen de gordijnen steken, symbool voor nachtelijk bezoek. Er zijn ook grammofoonplaten. Perfect! Johann Heinrich Füssli had al zo'n Nachtmerrie, hij was veruit eerst, maar in zijn tijd waren er geen fonoplaten. Ik draai alles in een drabble — daar draai ik m’n hand niet voor om — en lok het paardenmeisje met exact honderd woorden. (Flor Vandekerckhove)

[Illustratie: zelfportret Robert Crumb.] Fonoplaten en een paard is het slotstuk van een reeks waarin ik me laat inspireren door tekeningen van Robert Crumb. Ik word daartoe aangemoedigd door een quote van Jim Jarmusch: 'Niets is origineel. Steel alles wat je inspireert of je verbeeldingskracht aanwakkert. (…) Het gaat er niet om waar je dingen vandaan haalt - het gaat erom waar je ze heen brengt.’ Vorige posts van de reeks: In de Top Hat met Crumb en Bukowski; Crumb heeft makkelijk praten; Laatste keer daten en Aangekoekte lakens van een natte Amerikaanse droom.

zaterdag 1 februari 2025

In de Top Hat met Crumb en Bukowski

Middenfoto: Top Hat in Van Iseghemlaan Oostende. Links en rechts: pagina’s uit There’s no business 
van Charles Bukowski.


MANNY HYMAN IS een stand-upcomedian op z’n retour. Tijd om op te treden. Hij krijgt het ongeïnteresseerde publiek weer niet aan ’t lachen, wel komt hij in conflict met een dronken klant. De na hem geplande danseressen proberen — hop met de beentjes — de situatie nog te redden, maar ook zij zijn op hun retour. In ’t deurgat staat een jonge stand-upcomedian die wat graag Manny’s plaats zou inpikken. Hij ruikt zijn kans, blaast een ballon op in de vorm van een slappe lul met slappe ballen en laat die over de zaal zweven. 'A new star was born.’ (Flor Vandekerckhove)

[Illustratie hiernaast: advertentie Top Hat Oostende. De tekst: ‘cabaret nightclub - attractions internationales - top hat - open te / ouvert à 22 H -  at BOULEVARD VAN ISEGHEM OOSTENDE 8400 - 059. 82774’.Deze drabble (verhaal van exact 100 woorden) is niets anders dan de samenvatting van There’s no business van Charles Bukowski, verhaal dat ik van over de oceaan naar de Top Hat in Oostende breng. [Charles Bukowski. There ‘s No Business. Illustrations by R. Crumb. 17 pp. Black Sparrow Press. Santa Barbara. 1984.] Het boekje werd dus geïllustreerd door Robert Crumb. Deze post is het vierde deel van mijn reeks waarin ik me laat inspireren door de Amerikaanse undergroundstriptekenaar en illustrator. In mijn toe-eigening van 's mans tekeningen word ik aangemoedigd door Jim Jarmusch: 'Niets is origineel. Steel alles wat je inspireert of je verbeeldingskracht aanwakkert. (…) Authenticiteit is van onschatbare waarde; originaliteit is onbestaand. (…) Het gaat er niet om waar je dingen vandaan haalt - het gaat erom waar je ze heen brengt.' Eerder deed ik dat al met Laatste keer daten, Aangekoekte lakens van een natte Amerikaanse droom en Crumb heeft makkelijk praten. Morgen volgt het slot.
Uitgeverij De Lachende Visch presenteert Vanaf de vuurtoren, bundel met vijftig korte essays van Flor Vandekerckhove. Zoals alle e-boeken van uitgeverij De Lachende Visch is ook Vanaf de vuurtoren gratis voor elkeen die erom vraagt, ’t is een gift van de schrijver aan zijn lezers. De bundel (e-boek, pdf of epub naar keuze) ligt klaar in De Weggeefwinkel. Doe het meteen via liefkemores@telenet.be (vermeld de titel) en het boek ligt meteen in uw mailbox.