maandag 18 april 2022

Drie gebouwtjes, veel vragen, en nu ook alle antwoorden



De postkaart heet ‘Breedene aan Zee — Tram stilstand’. Vooraan zien we een groot deel van wat nu Duinenplein heet: rechts het speelpleintje van Grand hotel l’Espérance↗︎; vooraan links de toegangspoort tot een ‘park’, misschien weet u daar meer over, ik markeer het park als nummer 4. Achter die terreinen: het tramspoor. Ter oriëntering trek ik een gekleurde streep waar ik het Duingat vermoed en dwars daarop een andere waar de Koninklijke Baan ligt. Tussen die Koninklijke Baan en het tramspoor drie gebouwtjes: in het middelste (mijn nummer 2) vermoed ik de zogenaamde ‘tram stilstand’. Dat vermoeden baseer ik op een vergelijking: onderaan druk ik een postkaart van 1920 af, die toont een tramstation gelijkend op 2, met dakletters weliswaar; ik veronderstel dat die op 2 nog niet aangebracht werden, wat de postkaart ‘Bredene aan Zee — Tram stilstand’ vóór 1920 zou plaatsen. [Wat niet juist is, zoals blijkt uit onderstaande reactie van Dennis Goes.] Links en rechts van 2 staan gebouwtjes, ik nummer ze 1 en 3. De functie ervan is me onbekend. Vergis ik me als ik er de architecturale bootstijl↗︎ in herken, stijl die in de wijk wel meer voorkwam? Gebouwtje 1 heeft een torentje, ook 3 lijkt een toren te hebben, moeilijk zichtbaar door de wirwar aan palen. Op de gevel van 3 staan letters, herken ik in de bovenste lijn Politie? Was een van die gebouwtjes een postkantoor? En 't andere een politiebureau? Heeft iemand grotere foto’s van die gebouwtjes? Weet u van welk jaar de postkaart dateert? Als het u niet gelukt dat hieronder in een reactie gezegd te krijgen, laat het mij dan per mail weten: liefkemores@telenet.be↗︎. Ik voeg uw reactie toe aan dit stuk waarover ik zoveel te vragen heb.



Intussen komen de reacties binnen. Kristof Vermeire is (in de FB-groep Bredene voor & van iedereen) bijzonder summier in zijn antwoord: 1 tramhalte en 3 postkantoor en politiebureau. Karine Vansieleghem haalt een foto uit het archief van ‘Bredene vroeger en nu’, met daarop het gebouwtje nummer 3 dat inderdaad een torentje blijkt te hebben en waarop ik goed gelezen had: ‘Politie’, waaronder ‘bureel’. De politie deelt het gebouwtje met de ‘Posterijen’ zoals ook duidelijk op deze foto te lezen valt. Er staat een personenweegschaal tegen de gevel en nog iets wat ik niet kan duiden. Vooraan een openstaand loketvenster. Op de Koninklijke Baan zoeft een auto voorbij. Vooraan heeft iemand op de postkaart geschreven: ‘Hier afstappen’, zou ook daar ooit een ‘tram stilstand’ geweest zijn? Dennis Goes weet meer over 3, hij weet bijvoorbeeld dat het niet alleen dienst deed als politie- en postkantoor. Het was ook een inlichtingskantoor, en je kon er kranten kopen. Het werd in 1936 gebouwd door de aannemers Edmond Boey en Achiel Lagast uit Bredene. Het was geen lang leven beschoren en werd tijdens de oorlog door de bezetter gesloopt. [Waardoor de postkaart aan het begin van dit stuk verhuist naar de periode 1936-40.] Ook Jacques Deroo heeft verhelderende foto's toegevoegd: ik plaats ze onderaan.


Van Jacques Deroo krijg ik nog twee verhelderende beelden, ik plaats ze hieronder. De eerste foto toont 'Breedene Tramstilstand' vanuit een iets andere hoek, waardoor we de volledige tekst boven het portaal 'Park' kunnen lezen. Blijkt 'AUTOPARK' te zijn, een parking, veronderstel ik. De tweede foto toont de site vanuit weer een andere hoek, die postkaart heet 'Panorama' is gedateerd 1936, waarmee de kwestie van de datering opgelost werd. Deroo geeft ook een korte geschiedenis van de site: 1906: eerste houten wachthuisje; 1912: grotere houten constructie met wachtzaal en 2 loketten voor de verkoop tramkaartjes; 1934: stenen gebouwtje met wachtzaal, verkoopkantoor en dienstlokaal; 1936: politiekantoor, tevens hulppost Rode Kruis (reddingsdienst op strand bestond nog niet, dus geen RK op ’t strand), het gebouwtje was ook dagbladkiosk en aan deze zijde van ’t tramspoor was een stelplaats voor taxi’s. Ook het gebouwtje nummer 1 kan hij duiden: het betreft een uitrustingsgebouw van de trammaatschappij.


2 opmerkingen:

Luc Blomme zei

Is het tramstation uit de jaren vijftig hier nog een restant van?
Ik herinner me ook nog een bijgebouw (los of aangebouwd) met een enorm stinkende toiletruimte.

Dennis Goes zei

Het gebouwtje 3 deed dienst als politie-, post- en inlichtingskantoor en je kon er ook kranten kopen. Het werd in 1936 gebouwd door de aannemers Edmond Boey en Achiel Lagast uit Bredene. Het was geen lang leven beschoren en werd gesloopt tijdens de oorlog door de bezetter.