donderdag 8 mei 2014

Morrelen in de marge

E-boek in PdF, een boek dat buiten de markt
geproduceerd werd. Gratis beschikbaar voor 

wie erom vraagt. Adres:
florvandekerckhove@telenet.be
Voor wie het nog niet weet: ik ben een linkse mens. Ik kan daar niets aan doen en ik ben er bijgevolg niet trots op. Hoe gaat dat immers? We zijn allemaal kinderen van onze tijd. In ‘onze tijd’ slaan we een weg in. En daarna hangt het er maar vanaf. Gaan we voort op die weg of keren we op onze stappen terug? Ik ben voortgegaan — er was ook niet zoveel om naar terug te keren — en heb daar gaandeweg, met vallen en opstaan, al stappend, mijn eigen pad gevonden.
Wat ik gevonden heb is dus een pad, een onverharde weg, een kronkelde stippellijn, een weggetje ter linkerzijde op de wegenkaart van het leven. Het is haast niemendal en er passeert nauwelijks volk.
Hoe ziet dat pad van mij eruit? De Spaanse dichter Antonio Machado geeft me het antwoord: Caminante, son tus huellas /
el camino, y nada masHet inzicht dat Machado me schenkt, verklaart veel. Het verklaart bijvoorbeeld mijn zelfbeeld, want ik zie mezelf wel degelijk als een schrijver. Wat merkwaardig is voor iemand die nooit bij een serieuze uitgever onderdak gevonden heeft. Is dat een probleem? Voor mij niet, neen. Ik vind het normaal dat ik mijn teksten buiten de kapitalistische logica produceer. Dat maakt deel uit van het levenspad dat ik aan 't afstappen ben. Heb ik niet een kwarteeuw lang een tijdschrift uitgegeven waarvoor geen markt bestaat? Er bestaan daarvoor meer mogelijkheden dan ooit. Meer dan hij dat ooit heeft kunnen vermoeden, leven we vandaag in wat Walter Benjamin het tijdperk van de ‘technische reproduceerbaarheid’ noemt. (*) Wie blogt is toch ei zo na zijn eigen uitgever. En die teksten worden wel degelijk gelezen. (Wat bent u nu anders aan 't doen?) Wie een e-boek produceert heeft helemaal geen uitgever nodig. Waarom zou ik die mogelijkheden niet gebruiken? Wellicht vindt u dat het morrelen in de marge is.  Daar hebt u misschien een punt, ja. Maar daar staat tegenover: als ik daar nu van hou, van morrelen in de marge?
Flor Vandekerckhove

Geen opmerkingen: