maandag 22 februari 2021

Mercator, de man die aan ‘den put’ ontsnapte

— In Rupelmonde houden ze de herinnering aan Mercator levend.
Links, de toren waarin hij zeven maanden opgesloten werd. —


Volgens Dirk Draulans is Gerard Mercator  De Grootste Belg. Je kunt hier nog altijd het filmpje bekijken waarin Dirk zijn held bezingt. Op 5 maart 1512 zijn pa en ma in Rupelmonde op familiebezoek, 't is dus toeval dat Gerard Mercator alhier geboren wordt. In Rupelmonde woont nonkel Gisbert die ook later zeer bepalend voor de jongen is. Naar die nonkel komt de jonge Gerard terug om hier te lande te studeren. Die studies renderen: Gerard Mercator wordt wereldwijd bekend als cartograaf.
’t Zijn wrede tijden. Samen met onze moeder de heilige kerk heerst Keizer Karel over de dingen, en die twee doen dat met harde hand. Wie vragen stelt wordt verketterd. Ook Gerard Mercator deelt in de brokken. Als hij weer eens naar Rupelmonde komt, deze keer om de erfenis van nonkel te regelen, wordt hij opgepakt en in de burcht van Rupelmonde opgesloten, hem wordt een onderzoekende geest ten laste gelegd. Zeven maanden in de kerkers — ik lees elders ook zes en acht — en al zijn bezittingen aangeslagen. In die tijd heet dat: ‘er goed vanaf komen’. Dat is inderdaad het geval als je ziet wat anderen in dat jaar te wachten staat. Zij worden onthoofd of belanden op de brandstapel. Wat denk je trouwens van deze voorbeeldige straf? Antonia van Roesmaele en Katelijn Metsys worden aangehouden omdat ze er een ander gedacht op nahouden. Op 15 juni 1543 worden ze veroordeeld ‘tot den put’.  Op de Grote Markt van Leuven worden ze levend begraven.


En nu iets helemaal anders

2 opmerkingen:

Lieven zei

Flor
een beetje een gemiste kans jouw omschrijving van Mercator. Deze cartograaf tekende kaarten volgens ons wereldbeeld. Onze navel, wij zijn het centrum van de wereld.Maar wat erger is: zijn kaarten dienden als verrechtvaardiging van het kolonialisme en onze rooftochten van grondstoffen en slaven.Soit, Einstein is ook niet verantwoordelijk voor de massavernietigingswapens.

De laatste vuurtorenwachter zei

@ Lieven: 't Is niet daarom dat hij in dat kot opgesloten werd hé.