woensdag 1 december 2021

Fabiola's entree in de punkrock


‘Magie van Fabiola’ is een herschrijving↗︎ van ‘Magic of Meghan’, lyrics van de debuutsingle (2019) van Dry Cleaning↗︎. De oorspronkelijke tekst is van frontvrouw Florence Shaw. Ze schreef het nummer na een relatiebreuk op de dag dat Meghan Markle en de Britse prins Harry hun verloving aankondigden. De originele Engelse tekst bestaat vooral uit gevonden poëzie↗︎.
Ik leerde de groep onlangs kennen en vond het een uitdaging om iets met de song te doen. Een letterlijke vertaling van de lyrics leek me weinig zinvol, zo’n Meghan-Harry-ding heeft alleen zin als ‘t in ’t Engels blijft staan. Om me de tekst toe te eigenen, maakte ik een herschrijving↗︎, ik verplaatste de kwestie naar het België van mijn kindertijd.
Na de herschrijving volgt de verfilming. Uiteraard wordt het geen cover van de song. Ik geef er een originele draai aan, haal de Nederlandse tekst naar voor en wissel die af met flarden muziek van de postpunkband↗︎, juist genoeg als eresaluut en net niet teveel, zodat het copyright omzeild kan worden. Ge moet maar eens luisteren, het staat onderaan. 
Flor Vandekerckhove                                                                    
[27]


De gearceerde Engelse eerste strofe is omzeggens rechtstreeks overgenomen van een interview dat het koppel gaf. De gearceerde en onderstreepte regel in de Engelse strofe 4 komt uit een Facebookbericht dat ’t zelfde zei.



Magie van Fabiola

op youtube

www.youtube.com/watch?v=-qJcC6bneLA

Geen opmerkingen: