zaterdag 26 oktober 2024

De mama en de sjah

De sjah van Iran bezoekt op 15 mei 1960 Oostende. Kan iemand me zeggen wie hem op de foto bloemen overhandigt?


JE HAD makkers in soorten. Bij sommigen kwam je aan huis, bij anderen hield het op aan de voordeur. Het interieur van die laatsten oogde — voor zover je er al iets van te zien kreeg — altijd voornaam, dat van de eersten was altijd rommelig.
Robert Devisch woonde met zijn familie in een tweewoonst in de Bredense Zeelaan (Norbert Olders herinnert zich dat de andere kant bewoond werd door het gezin van schoolmakker Vincent Wtterwulghe.) Bij Robert Devisch kwamen Norbert en ik aan huis. Dat menage oogde rommelig, niets wees op voornaamheid, behalve één foto die ik me meer dan zestig jaar later nog herinner. Daarop zien we de sjah van Perzië die in een open wagen rondgereden wordt en daarnaast lacht moeder Devisch die hem een bloementuil overhandigt. Het beeld is in mijn hoofd verankerd, samen met de vraag: wat had deze eenvoudige huisvrouw met die verre vorst van doen?
Aan Robert Devisch kan ik het niet meer vragen, hij is overleden. Ik raadpleeg het internet en passeer alzo 22 foto's die me de sjah tonen terwijl hij in 1966 Oostende bezoekt. Daarna kan ik een tekst downloaden waarin Philippe Menu in 1998 alles, maar werkelijk alles, over dat bezoek vertelt, afsluitend met: ‘De stad Oostende heeft dit bezoek met de nodige luister omhangen, vooral rekening houdend met de korte duur ervan. Velen hebben gratis bijgedragen tot het welslagen ervan.’
Was moeder Devisch een van die velen die gratis bijdroegen? Ik keer terug naar de fotoverzameling, meer bepaald naar die ene foto waarop iemand de sjah bloemen overhandigt. Ik herken er moeder Devisch niet in. Is zij het? Is ’t iemand anders? Ben ik eens te meer slachtoffer van een herinneringsvervalsing, iets wat me regelmatig parten speelt? Zo herinner ik me pokerspelletjes met Caroline Slabbinck die nooit plaatsvonden en een kapsalon ten huize van Freddy Buffel, dat nooit heeft bestaan. En zo herinner ik me misschien verkeerdelijk moeder Devisch die bloemen 
aan de sjah overhandigt.
De digitale publicaties (pdf en EPUB) van De Lachende Visch zijn gratis. Mail erom (en vermeld de titel): liefkemores@telenet.be.

Geen opmerkingen: