vrijdag 17 juli 2015

Een kerkbezoek




Wanneer men, in 1926, in Bredene-Duinen voor ’t eerst een kerkje opent, zegt men dat het een ‘noodkerk’ is, een tijdelijke oplossing, in afwachting van het echte ding. Het gebouw van die noodkerk bestaat nog, het staat ten zuiden van de hoofdingang van de huidige kerk en heet Cruysduyne. Op de plaats waar de kerk nu staat is er in 1926 een parkje, met grot; een miniversie van de grot van Lourdes. 
Mag ik veronderstellen dat de hierboven afgedrukte zwart-witfoto uit 1946-47 stamt? De bouw wordt in 1939 aangevat en op 10 mei 1940 alweer onderbroken, de oorlog heeft voorrang. In september 1945 wordt het werk weer op gang getrokken. De kerk gaat op 14 april 1946 open en hij wordt ingewijd op 30 september 1947; twee goeie redenen om er een foto van te maken en die op postkaart af te drukken.
Ik doe mijn best om het gebouw onder dezelfde hoek te fotograferen. Gemakkelijk is het niet, op die plek belemmert een nieuw hoekhuis me het uitzicht. Ik moet de camera dichter opstellen, waardoor ik een stukje van de Prins Karellaan mis. Toch is het contrast tussen de twee foto’s groot genoeg om er enige cultuurhistorische beschouwingen aan te koppelen. 
De zwart-witfoto herinnert eraan dat Bredene-Duinen, anders dan ‘t Dorp of ’t Sas, in oorsprong een verkaveling is, uitgetekend in een desolaat gebied. In afwachting dat men er bouwt is het een hoop naakte grond waarop de noordenwind het voor het zeggen heeft. De foto straalt dat uit. Je ziet wel enkele gebouwen, maar je ziet vooral leegte. Het lijkt wel alsof de fotograaf erin geslaagd is elke menselijke aanwezigheid uit het beeld te weren. 
Dat zou vandaag moeilijk zijn, op die hoek heb ik zes foto’s geschoten en op al die beelden staan mensen. En auto’s. En fietsen. Maar het grootste verschil tussen de twee zit toch in de richtlijnen die daar vandaag staan. Hoeveel gebods- en verbodstekens staan daar eigenlijk? Opgelet: men verlaat een voetgangerszone! Opgelet: daar moet je de straat oversteken! Opgelet: je dient parkeerkaarten te gebruiken! Opgelet: je mag met de auto niet in deze en evenmin in gene richting rijden! Er staan rode lichten, twee boven elkaar zelfs, daar moet je dus dubbel voor oppassen; op die hoek staat ook veel om tegenaan te lopen: plastic paaltjes, palen in recyclagemateriaal, een betonnen blok, een metalen paal… En van die wijk zegt men nochtans dat het een rustige, residentiële plek is. 
Ik ga de laatste zijn om te zeggen dat het vroeger beter was, maar het verschil tussen de twee foto’s maakt wel duidelijk dat er onderweg iets verloren gegaan is: rust, ruimte, stilte. 

Flor Vandekerckhove

[De Laatste Vuurtorenwachter post dit stukje in 2015. In 2021 redigeer ik het opnieuw, ten behoeve van enkele FB-groepen die zich over Bredene en de Bredenaars buigen.]

Jeugdherinneringen

1 opmerking:

williamschreus@gmail.com zei

Professioneel uitgelegd
Proficiat !