vrijdag 16 december 2016

Een huis genaamd Honoré Mafalda

— Villa Honoré Mafalda (links) en villa Duyn Rust.



Wie Honoré Mafalda is weet ik niet, maar er stond in Bredene-aan-zee een huis dat naar hem genoemd werd: villa Honoré Mafalda. Je kon die woning in de Peter Benoitlaan bekijken, maar nu niet meer, daar staat nu een flatgebouw. De villa stond er al van 1907, zegt althans de site die de inventaris opmaakt van 's lands onroerend erfgoed. Maar architect Erwin Mahieu leert me dat die inventaris niet per se betrouwbaar is. Wat we nog weten is dat het gebouwd wordt naar een ontwerp van de Oostendse architect André Daniels. Die André is ook de eerste die in de verkaveling een stuk grond aankoopt. Waarschijnlijk koopt hij daar nog meer loten, zoveel zelfs dat hij een straatnaam aangeboden krijgt, de André Danielslaan, thans Strandlaan.
Heb ik het huis in zijn oorspronkelijke staat gekend? Dat denk ik niet. Het winkelhuis — in mijn kindertijd een fotowinkel — dat er in de bocht aan vast hing, is er in mijn herinnering altijd geweest.
Op bovenstaande foto ontbreekt een uitzicht op de kerktoren die te zien zou moeten zijn tussen het goed geconserveerde Duyn Rust (Duinrust) en de inmiddels afgebroken Mafalda. De foto stamt bijgevolg wellicht van vóór W.O.II, toen die kerk nog niet gebouwd was.
Ah, er is zoveel veranderd. Nu verstuur je postkaarten waarop je achteraan iets schrijft. In die tijd schrijft men ook de voorkant vol. De mens die dat kaartje verstuurt, heeft blijkbaar veel te vertellen, al blijft het voor mij een raadsel wat dat mag zijn.
Binnenkort zullen we ons niet meer herinneren dat die villa daar gestaan heeft, net zoals we nu al niet meer weten wie Honoré Mafalda is. Tenzij je Viviane Huygebaert heet, zij publiceert een boek waarin, laat ze me weten, die Honoré een rolletje speelt. Ik ben benieuwd.
Flor Vandekerckhove

[Ik post dit stukje in 2016. In 2020 redigeer ik het opnieuw ten behoeve van de FB-groep Bredene vroeger en nu. Aanleiding is de publicatie van het boek Elisa Sophia van Viviane Huygebaert. In dat boek speelt bewuste Honoré Malfada een rolletje. Meer over het boek: viviane.huygebaert@skynet.be.]

En terwijl we nu toch zo bezig zijn:
wie herinnert zich
Het schurend scharniertje?

Geen opmerkingen: