vrijdag 7 juli 2023

Georges Seurat schildert Le Crotoy

Twee schilderijen van Georges Seurat, beide uit 1889: Le Crotoy à marrée haute en Le Crotoy à marrée basse. 
Beide 86,5 cm breed x 70,5 cm hoog.


Op 28 juni rondt Tania de Sommebaai. Onderweg passeert ze Le Crotoy. Jules Verne, vertelde ik al, woont daar een tijdje en er zijn nog bekende mensen die er hun tent opslaan, kunstschilders bijvoorbeeld: Alfred Sisley♐︎, Henri de Toulouse-Lautrec♐︎, Georges Seurat♐︎… Van die Seurat vind ik twee schilderijen met zicht op Le Crotoy, beide van 1889. 
’t Is iets wat begint op te vallen. Elk van die kustplaatsjes is wel geschilderd door een of andere bekende meester. In Ambleteuse is dat Van Rysselberghe♐︎, in Étaples is ’t Rupert Bunny♐︎, van La Madelon de l’Authie♐︎ bestaan schilderijen van Jan Lavezzari en Francis Tattegrain. Eugène Boudin♐︎ schildert Saint-Valery-sur-Somme en nu hebben we Georges Seurat in Le Crotoy.
Die Seurat is een grote meneer in de schilderkunst, samen met Paul Signac is hij grondlegger van het neo-impressionisme. Lang geleden heb ik al over die twee geschreven, in dat stukje vergelijk ik twee schilderijen, een van Seurat en een van Signac. Zopas heb ik die post opnieuw geredigeerd — zoveel woorden dat ik vroeger nodig had om iets gezegd te krijgen! ’t Is korter nu, minder bombastisch, aangenamer om lezen — allee dat hoop ik. 
Georges Seurat: ‘Laten we weer dronken worden van licht — het heeft de kracht om te troosten.’ Dat is zeker waar, kijk maar naar De ene zondag is de andere niet♐︎.
Flor Vandekerckhove♐︎


Nu wandelt Tania almaar verder Frankrijk in. Maar ze begon haar tocht met een parcours dat de grenzen van het oude graafschap Vlaanderen aftastte. Flor Vandekerckhove schreef een stukje over de plekken waar hij haar aan die Vlaamse grenzen ging ophalen. Uitgeverij De Lachende Visch verzamelde die stukjes in een e-boekje, klein maar fijn. 't Is gratis, vraag ernaar via liefkemores@telenet.be.

Geen opmerkingen: