donderdag 21 september 2023

Ik roep uw hulp in

 Pagina uit het trouwboekje van mijn ouders. Inzet links: vergroting van de tekst onder ‘Aanmerkingen’ naast mijn naam. Rechts: vergroting van de tekst onder ‘Aanmerkingen’ naast mijn zusjes naam.


Zolang ge u niet laat ontdopen, stelt ge u daar geen vragen bij, maar op 18 september stuur ik een mail naar het bisdom met het verzoek dat alsnog te doen. Ik voeg een fotokopie toe van het trouwboekje van mijn ouders, dat vermeldt ook de ‘kinderen uit het huwelijk gesproten’. Tweede in de rij is mijn vroeg gestorven zusje, zij wordt voorafgegaan door mezelf. Naast onze namen: geboorteplaats en -datum, gevolgd door drie rubrieken. ’t Is me hier om de laatste rubriek te doen, ‘Aanmerkingen’.
Daaronder staat bij mijn zusje: babtizata Oostende die 10/11/1956 ab emminens paroiauleum a furore Ragina. Getekend: A. De Bouvery Pastor. Er zijn enkele woorden die ik misschien verkeerd kopieer, maar Google Translation vertaalt toch uit het Latijn: ‘gedoopt te Oostende op 10/11/1956 door pastoor A. De Bouvery.’ Rob Tas leest daar 'bijna zeker dat het om een 'nooddoop' gaat van Myriam Arlette door een zuster Regina en bevestigd door pastoor Arnold de Bouvery. Als ik goed vertaal', zegt Rob Tas, 'staat er: in dreigend gevaar (imminens periculum) gedoopt door zuster Regina.'
Bij ‘Aanmerkingen’ naast mijn naam staat iets anders. Daar lees ik: Bvi in d. mat. S. Monicae Ostendae die 20-2-1949. Getekend: E. Evrard. Vic. Ik ging ervan uit dat ook die melding mijn doopsel markeerde, in de materniteit (S. Monicae Ostendae), maar een lezer merkt op dat ik daar dan toch wel erg lang blijf, van 12 tot 20 februari. Bovendien, zegt die lezer, is 20 februari 1949 een zondag, waarbij hij zich de vraag stelt of er op zondagen wel gedoopt wordt.
Zelf herinner ik het me niet en aan de bisschop kan ik het nu ook niet meer vragen, want ik heb hem nog maar pas die ontdopings-brief gestuurd, maar misschien weet gij het: Wat betekent de afkorting Bvi? En wat betekent dat Vic onder die Evrard? Ik googel een beetje en vind dat vicaris in de katholieke kerk de plaatsvervanger is van de pastoor; vicaris is ook bij sommige orden de onderoverste van een klooster en ten derde is vicaris de benaming van de geestelijke die verbonden is aan een vicarie; als ik ’t goed begrijp is de kapel van de materniteit misschien wel 
zo’n vicarie. Was Evrard daar de vicaris en heeft die mens me op 20 februari 1949 gedoopt? Is Bvi dan de afkorting van Babtizati Vicaris, gedoopt door de vicaris? Of zoek ik dat te ver? Help mij hier eens uit als ge wilt, zodat ik de bisschop kan helpen als hij me om meer uitleg vraagt. 
Intussen komen behulpzame antwoorden binnen. Luc Blomme weet me te zeggen dat een vicaris een onderpastoor is. Weet iemand waar die Evrard in 1949 onderpastoor was? Frans Loo leest in die aantekening 'Bewijs van doop door de waarnemende geestelijke in de materniteit van St. Monica'. Helpen doet heel zeker Jef Passchyn die me schrijft: ‘Voor zover ik dat kan achterhalen is EH E.Evrard verbonden geweest aan Sint Petrus en Paulus kerk. Hij was tevens aalmoezenier van de visserij. Onze zoon is in 1974 geboren in Monica. Verbleef er van 14 tot 23 februari en is gedoopt op zondag 22 februari, ook in Monica. Dus jouw geval is niet abnormaal…' Ook Daniël Eyland laat weten dat een verblijf in de materniteit van 12 tot 20 februari in die tijd normaal is. En hij voegt er een lijst met priesters aan toe, waarop ook een E. Evrard vermeld staat, ik plaats de lijst hieronder. Op den duur ga 'k er meer van weten dan het bisdom. Geert Barbier ziet staan: Baptivi in divina maternitate santa monica Ostendae die 20/21949. Rob Tas bevestigt: Bvi staat voor baptisavi = ik heb gedoopt. 



3 opmerkingen:

Boncquet J zei

Goeiemorgen hr Vandekerckhove, beetje triest dat het op cruciale momenten, zo onduidelijk is om iets recht te zetten.

Luc Blomme zei

Vic. is Latijnse afkorting voor onderpastoor. In dit geval vermoedelijk de onderpastoor van de Sint-Petrus en Paulusparochie in Oostende.
Misschien keerden je ouders, toen je al thuis was, terug naar de materniteit voor dat doopsel omdat het in putje winter knusser en warmer was in hun kapel.

Anoniem zei

Dag Florre,
voor zover ik kan achterhalen: die EH E.Evrard zou verbonden geweest zijn aan Sint Petrus en Paulus kerk. (zoals hierboven ook vermeld). Hij was tevens aalmoezenier van de visserij en voorganger van EH Cornillie. (Je weet wel Boule destijds in het college).
Onze zoon is in 1974 geboren in Monica. Verbleef er van 14 tot 23 februari en is gedoopt op zondag 22 februari, ook in Monica. Dus jouw geval is niet abnormaal...
Groetjes,
Jef Passchyn