vrijdag 3 november 2023

Rosie, voor ’t eerst in De Laatste


Rosie, er bestaan boeken met die naam, onder ander een van Stephen King, en er zijn films die Rosie heten, onder meer een Vlaamse van Patrice Toye. Maar geen enkele Rosie is zo bekend als die van een affiche: Rosie the Riveter.
Moet ik vandaag iets over die Riveter schrijven? Ik vraag ’t me af omdat Rosie (°2013) vandaag verjaart, Rosie Vandekerckhove, een van mijn kleindochters, meer bepaald de jongste. Ze wordt tien. Ik wil haar toevoegen aan de cataloog van weerkomende namen in De Laatste. Haar zuster staat al langer op die lijst en haar vader nog langer; logisch, hoe ouder, hoe meer je in ’t vuurtorenlicht komt te staan.
Na enig wikken & wegen weersta ik de neiging om Rosie aan Rosie the Riveter te koppelen. Misschien doe ik dat later nog wel eens, maar niet voor deze eerste keer. Eerst wil ik Rosie iets vertellen over haar afkomst, iets wat niet op ’t internet staat, maar toch interessant is. 
Haar oudovergrootvader heet officieel niet Vandekerckhove, zoals Rosie en ik, maar Kerckhove, Joannes Kerckhove, zo staat die mens in de papieren genoteerd. Een van diens kinderen heet ook Joannes, maar met haakjes in z’n familienaam: (Vande)kerckhove. ’t Zijn pas de kinderen van die haakjesman die officieel Vandekerckhove heten, zonder haakjes.
Een van die nieuwgeboren Vandekerckhoves heet Karel, Karel Vandekerckhove (°1852). Die Karel is de beroemdste mens van ons geslacht. Hij was een ontdekkingsreiziger die rond 1900 Bredene-Duinen stichtte. Daar staat nu zijn standbeeld. Hij was ook veruit de eerste die het concept 'gender' introduceerde, ja, onze Karel was woke avant la lettre; niet verwonderlijk, hij was zelf genderfluïde, klik op Karel de stichter van Bredene-Duinen.

De digitale publicaties (pdf en EPUB) van De Lachende Visch zijn gratis, zo ook dit essay. Mail erom (en vermeld de titel): liefkemores@telenet.be.



2 opmerkingen:

Rarrie zei

Rosie the Riveter blijkt wel het boegbeeld te zijn dat tijdens WOII de meer dan cruciale OORLOGSINDUSTRIE moest empoweren !

https://theconversation.com/how-one-rosie-the-riveter-poster-won-out-over-all-the-others-and-became-a-symbol-of-female-empowerment-96496

De laatste vuurtorenwachter zei

@ Rarrie: Ja.