zaterdag 27 juli 2024

De jonkies van de elektronische literatuur




OVERTUIGD van de blijvende impact van ’t internet op de literatuur verliet ik eind 2013 de wereld van het papieren boek. Ik haalde De Laatste Vuurtorenwachter weg uit Het Visserijbladen maakte er een blog⇲ van, Daarna publiceerde ik, naast de blog, alleen nog e-boeken. Gaandeweg ontwikkelde ik mijn eigen ‘internetstijl’ (work in progress trouwens.) 
Uiteraard gaan velen me daarin voor. Zo zijn er Pioniers van de elektronische literatuur geweest, auteurs van ingewikkelde hypertekstverhalen die al vanaf de jaren negentig —  zelfs vóór het internet — met de combinatie van elektronica & literatuur in de weer waren, veelal academici waar ik me niet eens aan durf te meten. 
Kenneth Goldsmith is een geval apart. Ik heb al meer dan eens op deze avant-gardeschrijver gewezen die me in 2016 op ongeziene mogelijkheden van ’t internet wees. In dat boekje haalt hij het voorbeeld aan van Jennifer Egan die in 2010 een roman schrijft bestaand uit 607 tweets. Over Goldsmiths avantgardistische poëzie heb ik ook iets staan: Elvis has left the building
Ook de jongeren van de literaire Alt-Lit beweging zijn mij voorgegaan, jonge Amerikaanse schrijvers die tussen 2011 en 2014 hun persoonlijke verhalen over seks, drugs en emoties op ’t net gooien. Bekende auteurs zijn Tao Lin en Megan Boyledie hun trips, depressies, kommer & kwel op Twitter, Tumblr, Facebook, YouTube, Gmail en blogger zetten en daar nadien boekjes van maken. Tao Lin is ook oprichter van de voor Alt-Lin erg relevante uitgeverij MUUMUU HOUSE. Wie meer over deze, intussen ook alweer verdwenen beweging wil weten, geraakt al een eind ver met deze alt-lit voor beginners. Wie wil weten wat er vandaag van rest, kan in deze longread terecht. Op de vraag of de beweging ook Nederlandstalige literatuur en schrijvers heeft voortgebracht, blijf ik het antwoord schuldig. Wel zie ik dat Tao-Lins boek TaiPei in ’t Nederlands vertaald werd.

Tao Lin. Taipei. e-boek. Nederlandse vertaling. 2014 Uitg. Podium. 299 ps. 

Geen opmerkingen: