zaterdag 4 juni 2022

Leonie en Eugenie, halverwege de vorige eeuw, buurvrouwen

Of hoe een kiekje van twee gewone madammen ons vandaag een blik gunt op buurschap in de jaren vijftig. [We zoeken nog de plek waar de foto geschoten werd, herkent iemand dat portaal?]


We weten niet van wanneer de foto dateert, we weten evenmin waar hij gemaakt werd, wel weten we wie de twee vrouwen zijn. Links staat Leonie David (°1895 - †1967) en rechts de elf jaar oudere Eugenie Vandekerckhove (°1884 - † ?). Leonie is getrouwd met Theodoor — Thei Bertens, Eugenie deelt het echtelijk bed met Emiel — Roste Miel — Vansevenant↗︎. De koppels zijn omzeggens buren. In de Duinenstraat↗︎ van Bredene worden hun woonsten alleenlijk gescheiden door het tussenliggende buurhuis, de kappersaak van François Van Outryve↗︎ [thans tattooshop.] Miel Vansevenant en Eugenie wonen in een handelshuis, de ‘kiekenwinkel’, zaak die mijn ouders later overnemen. [Daar was tot voor kort de kruidenierszaak P&P, thans wacht het huis op afbraak, er komt een flatgebouwtje.] Bertens en Leonie wonen in een rijwoning, thans is daar pizzeria La Duna. 
Zoals dat in veel rijhuizen het geval is, heeft Bertens’ huis een ingebouwd poortje, supplementaire gang die als fietsenstalling dient. Daar plaatsen Ivan Schamp↗︎ (een van Leonies tien kleinkinderen) en Ronny David↗︎ (Leonie is zijn tante) hun fiets als ze naar de wijk afzakken, bijvoorbeeld om er de tram↗︎ naar Oostende te nemen of om een potje op de platte duin↗︎ te voetballen.
Achter die huizen liggen polders. Ten noorden worden die begrensd door de garre van Cornelis↗︎, voor de rest is ’t landbouwgrond waarvan menig bewoner van de Duinenstraat een stukje bewerkt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de ouders van Noël Denys↗︎ en ook voor Thei Bertens. Miel Vansevenant maakt gebruik van Theis grond om er zijn slachtafval te begraven, wat indrukwekkend grote aardappelen oplevert.
Vansevenant & Eugenie zijn uit de polderdorpen naar Bredene verhuisd om daar een graantje van het toerisme mee te pikken. Later, wanneer ze met pensioen gaan, verhuizen weer naar Westkerke. Wanneer Eugenie & Miel daar hun gouden bruiloft vieren, worden ook Leonie & Thei op de feestelijkheden↗︎ uitgenodigd, wat toch op vriendschap wijst. 
Rest ons alleen nog de onzekerheden weg te werken. In welk jaar is de foto gemaakt? Ivan Schamp denkt 1955. Feit: ’t is mooi weer, Leonie met korte mouwtjes, Eugenie heeft zich van haar jasje ontdaan. Vermoedelijk zijn de twee op daguitstap, misschien wel met de Vrouwengilde↗︎, in de volksmond ook wel tuttenbond genoemd (en als we zeker waren dat onze ouders niet in de buurt waren: tettenbond.) Blijft de vraag: waar werd dat beeld geschoten? Herkent iemand dat portaal?
Flor Vandekerckhove↗︎

Wie iets op Facebook staan heeft, moet daar eens naar Flor in spoken word kijken. Daar hoort ge mij verhalen declameren, ondersteund door passende beelden en muziek. En nu moet ge 1s goed luisteren: sinds kort speel ik die muziek zelf — ik die nooit eerder een instrument ter hand nam! — en wel op de strumstick↗︎, instrument waarvan ik tot voor kort nooit gehoord had. Wie 'op Facebook zit', klikt hier↗︎

Geen opmerkingen: