dinsdag 1 maart 2022

Op hoge leeftijd ontdek ik familie waarvan ik het bestaan niet kende



 1. Miel Vansevenant; 2. Eugenie Vandekerckhove; 3. Tuur Vandekerckhove, oudere broer van Eugenie en Edmond Vdk.; 4. Edmond Vandekerckhove (broer van Eugenie); 5. Zoë Van Lyssebettens; 7. Theodoor Bertens; 9. Emiel Vandekerckhove (zoon van Irma Vanthuyne); 10. Marie Vansevenant (zuster van Miel); 12. Irma Vanthuyne (echtgenote van Valère Vandekerckhove); 15. Constant Vansevenant (broer van Miel); 16. Maria Vansevenant (dochter van Elisa Bultinck); 17. Valère Vandekerckhove; 18. Elisa Bultinck (moeder van Maria Vansevenant); 19. Leonie David, echtgenote van Theodoor Bertens; 20. Maria Vanthuyne (dochter van Elodie Vansevenant, een zus van Miel); 21. Constant Baeckelandt, echtgenoot van Maria Bultinck op 22.

Wie ten volle van deze blogpost wil genieten kijkt ernaar in samengang met Terug naar de polders↗︎. De foto maakt daar deel uit van herinneringen aan Miel Vansevenant & Eugenie Vandekerckhove, oom en tante van mijn vader, mensen die trouwens een grote rol in zijn leven spelen, koppel waaraan ikzelf goede herinneringen overhoud. 
Het beeld herinnert aan een feest dat Miel en Eugenie organiseren ter gelegenheid van een alreeds vijftig jaar durend huwelijk. Ze doen dat in Westkerke, meer bepaald in de Westkerkestraat, waar ze na hun pensionering heen trekken, duidelijk een wereld waarin mannen een boerenpet horen te dragen. 
Sinds enige tijd wend ik Facebook aan om mijn blogstukjes enige ruchtbaarheid te geven. Dat gaat alzo. Wanneer ik een stukje plaats waarin sprake is van een bepaalde gemeente, zoek ik naar het bestaan van een FB-groep die zich over die plek buigt. Daar verwijs ik naar dat stukje. Het levert telkens tientallen, soms honderden views op van mensen die anders nooit naar De Laatste Vuurtorenwachter kijken. Dat gebeurt ook met Terug naar de polders↗︎. Omdat ikzelf maar vier mensen van dat gezelschap ken, voeg ik er een vraag aan toe: wie is wie?
Er volgen antwoorden. De Vansevenants stammen uit Roksem en Westkerke, ook Eugenie heeft er familie wonen, wat hun keuze voor een huis in Westkerke verklaart. Pauline Kerckenaere laat weten dat haar man op de foto staat. Die man herinnert zich tal van namen, ik plaats ze in het onderschrift van de foto die ik deze keer nummer. Dankzij Emiel (nummer 9) weet ik nu dat Miel Vansevenant een broer (nummer 15) had en vier zussen, waarvan er een (nummer 10) op de foto staat. Van al die mensen had ik nooit eerder gehoord, althans niet dat ik het me herinner. Ook Erna Vandekerckhove voegt nog drie namen toe. Nu rest me nog een vraag
. De bron van al deze info is Emiel Vandekerckhove, een naamgenoot, maar is hij ook familie van Edmond Vandekerckhove (nummer 4) en dus van mij ? Ik ga ’t hem vragen.
Flor Vandekerckhove

P.S.: De slotvraag werd inmiddels beantwoord. Emiel (9) heet wel Vandekerckhove, maar is geen familie van Edmond (4), Eugenie (2), Tuur (3) en mij.

Geen opmerkingen: