dinsdag 25 september 2012

Ons Volk

Foto links: Achter 'Ons volk' stond het houten chalet 'Onze rust'. Het houten gebouw dateerde van 1911 en werd gebouwd voor rekening van de Brus­selse deco­rateur F. Rul­lens (elders vermeld als Florent Roelens). Als eerste verhuurde hij in Bredene Duinen gemeubelde appartementen. Het werd afgebroken op het einde van WO II.


Op het internet valt mijn oog op een erfgoedbeschrijving: 
[A]an de vooravond van de Eerste Wereldoorlog telt Bredene-Duinen twaalf villa's en een eerste ‘appartementsgebouw’ "Onze Rust", een houten constructie aan de Golfstraat, in 1911 opgetrokken door de Bredense aannemer G. Versluys (…)’ En verder: ‘In 1925 wordt het "Rustoord Ons Volk" in de Golfstraat geopend als vakantieverblijf voor de leden van de "Christelijke Werkliedenbond St.-Andries" uit Antwerpen. Samen met de "Floréal" te Blankenberge, is dit het eerste vakantiehuis van de syndicale beweging aan de Belgische kust en een voorbode van "De wet op het betaald verlof" (1936).
Mireille Vanblaere weet meer. Haar grootouders, Alfons Vanblaere (°1885 -†1964) en Irma Major (°1890-†1963), zijn de eerste uitbaters. Henri Vanblaere (°1911-†1944), Mireilles vader, groeit er op en ook Mireille zelf woont er tot ze tien is en met haar grootouders naar de Duinenstraat verhuist. Ze zegt
Het houten appartementsgebouw Onze rust dat op het terrein achter Ons Volk stond, was eigenlijk een paviljoen. Het had een groot terras en een verdieping, het werd vernietigd in de Tweede Wereldoorlog.' 
Op de postkaart bovenaan links zie je dat grote paviljoen, achter Ons Volk. Het chalet behoort tot de dingen die voorbijgegaan zijn, maar Ons Volk, het vakantieverblijf dat in 1925 naast dat chalet gebouwd werd, staat er nog.
Zoals het op bovenstaande foto's is, heb ik het nooit gekend, maar veel andere foto's van het gebouw die op internet circuleren, roepen wel herinneringen op. 
In de jaren vijftig woonde ik in de Golfstraat, op een steenworp van het verblijf dat in die tijd (wellicht na de verhuizing van de Vanblaeres) niet meer gebruikt werd. Ik passeerde er vaak toen ik met mijn maat Ivan Steen naar de boerderij van Decoster trok, want de Golfstraat liep dood op de aarden landweg die naar dat erf leidde. Inmiddels is dat camping Duinzicht.
Als mijn geheugen me geen parten speelt, bleef het gebouw ongebruikt tot de familie Leroy er een welgemikt commercieel oog op liet vallen. Nog later werd de zaak overgenomen door dochter Lucienne en haar echtgenoot Jonckheere en daarna werden de lakens er uitgedeeld door hun dochter Caroline, leert me de website van dat vakantieoord. Op die website lees ik dat er op de drie verdiepingen plaats is voor 115 gasten, in zesentwintig kamers van twee tot zes personen. Er zijn klaslokalen, een overdekte speelruimte, een open speelplaats en een voetbalveld. De accommodatie wijst erop dat Ons Volk geen individueel vakantieverblijf is. De zaak is gericht op scholen (openluchtklassen katholiek onderwijs), verenigingen, mutualiteit, KWB… De geest van de stichters van Ons Volk, zoals vermeld in de erfgoedbeschrijving, waart in 2012 dus nog steeds door het gebouw.
Dit overzicht stopt in 2012. Het gebouw wordt in latere jaren weer verkocht, wie daar meer over weet, mag het me zeggen.

[Deze post dateert van 2012. In 2024 redigeer ik het stukje opnieuw, ten behoeve van de FB-groep Bredene Retro.]