donderdag 19 december 2013

Op zoek naar de Slag aan de IJzer in… Oostende

Het panoramagebouw werd in Oostende in 1926 geopend op de plaats waar zich nu het stadhuis bevindt. — De rotonde werd in 1952 afgebroken. 

De vrachtwagen geeft een idee van de grootte van het gebouw.


Uit mijn collectie oud papier haal ik een krantenartikel van 30 januari 2007. Reporter Dany Vanloo stoot op een mens met een grote passie voor panoramaschilderijen. Hij wil, noteert Vanloo, zich inspannen om zo'n schilderij te herstellen dat ‘Slag aan de IJzer’ heet, werk van schilder Alfred Bastien, 120 meter lang en 40 meter breed. ‘Het vond een gepaste plaats in een cirkelvormig paviljoen dat op de plaats stond waar zich nu het stadhuis van Oostende bevindt.’ In de wereldwijde fotobak van Google vind ik twee foto’s van de rotonde waarin het panorama destijds tentoongesteld wordt: een van de bouw in 1926 en een van de afbraak van datzelfde gebouw in 1950.
Ik lees er meer over. De toeschouwers zien het westelijk gedeelte van het front, met de duinen en de zee, Belgen aan de IJzer, Franse troepen, Nieuwpoort met het sluizencomplex, Diksmuide en tenslotte Ieper, met het beeld van de verwoeste Lakenhallen en de kathedraal. In drie jaar tijd trekt het in Brussel 740.000 bezoekers.  In 1923 most het daar weg en de bankiersgroep die het panorama uitbaat kiest voor Oostende, waar jaarlijks massaal veel Britten ontschepen. Het Oostendse panoramagebouw wordt in 1926 in gebruik genomen. Aanvankelijk verloopt de exploitatie succesvol, maar in 1938 komen er nog nauwelijks bezoekers. In 1944 is het doek in erbarmelijke staat. Het gebouw werd in de oorlog gebombardeerd en het doek staat heel de oorlog bloot aan weer & wind. Het is aangetast door schimmel, telt meer dan 400 beschadigingen.
In maart 1950 beslist het stadsbestuur tot ontruiming.
In 1980 snijdt men het doek in stroken, rolt het op en bergt het op. De tekst besluit hoopvol: ‘Of zou een Comité van Vooraanstaande Belgen onder Hoge Bescherming in staat zijn het IJzerpanorama weer in volle glorie te tonen aan het Belgische volk in 2014 bij de honderdjarige herdenking van de Slag aan de IJzer?’ IJdele hoop. Het IJzerpanorama zal wellicht nooit meer te zien zijn. Tenzij op deze site⇲.

[In DLVuurtorenwachter dateert deze post van 2013. In 2023 redigeer ik het stukje opnieuw, ten behoeve van de FB-groep Oostende Nostalgie.]


Geen opmerkingen: