maandag 30 september 2019

Herinneringen aan de Oostendse matrozen van de IJslandvaart

— Robert — Soepe — Rousselle (†), taxichauffeur ter zeevisserij —   In de topdagen van de Oostendse visserij, keren er wekelijks verschillende overvol geladen vissersvaartuigen uit IJsland terug. Ook taxichauffeurs beleven in die tijd hoogtijdagen. Telkens zo’n ‘IJslander’ aanmeert staat een sliert taxi’s klaar. Ze pendelen dag en nacht tussen kaai en visserskwartier, met matrozen als passagiers. In de koffer van de auto zit vuil wasgoed en een panger, het deel in natura dat de visser na een zeereis meekrijgt naar huis.
Robert — soepe — Rousselle († 2001) is zo’n taxichauffeur: 
‘Ik zette eens een nieuwe Chevrolet aan de vismijn. Hij was nog niet ‘geprepareerd’ voor de visserij, in de koffer had ik kranten gelegd om het meeste sop op te vangen. Mijn eerste klant merkte onderweg een vriend op en ik moest stoppen, zodat hij die mens enige vis kon offreren. Daarna veegde hij zijn handen af… achteraan zijn broek. Ongegeneerd ging hij weer in de splinternieuwe zetel zitten. Ik kan je verzekeren: de visgeur kreeg je daar achteraf nooit meer uit.’
Wie, zoals Rousselle, voor de visserij rijdt, is daar vervolgens toe veroordeeld. Zo’n taxi is niet langer geschikt om pakweg trouwers naar de kerk te voeren. Erg is dat in die tijd niet, de Oostendse vismijn draait elke werkdag op volle toeren — cliënteel genoeg.
De matrozen van de IJslandvloot torsen een stevige reputatie. In Het Visserijblad vertelt Rousselle aan interviewer Marc Loy volop anekdotes over jongens die hij van de ene naar de andere kroeg voert, tot het geld op is, en nadien gaat dat nog een tijdje door ‘op de poef’; hij vertelt over vissers die hij naar de rekrutering van het Vreemdelingenlegioen brengt en over thuisloze matrozen die zich in de Brugse gevangenis laten opsluiten om de winter door te komen … Waren ze allemaal zo? Neen, maar de reputatie komt evenmin uit de lucht gevallen.
Flor Vandekerckhove

[In DLVuurtorenwachter dateert die stukje van 2019. In 2021 redigeer ik het opnieuw ten behoeve van enkele FB-groepen die verhalen van inwoners publiceren.] 

Geen opmerkingen: