donderdag 15 februari 2018

Een oude discussie over schoonheid

Onlangs kreeg ik een bericht van Joris Van der Borght, een man die veel tegelijk is, maar in mijn computer toch vooral de bevlogen animator van de Bruthausgallery.
In die galerie wordt op 17 februari een kunstboek van Haider Jabbar voorgesteld en tegelijk toont Joris er werk van deze Iraakse kunstenaar. Vroeger zou ik daar zeker naartoe gaan kijken zijn, want Van der Borght is een toffe pee met het hart op de juiste plaats. Maar sinds ik met pensioen ben claim ik het recht op luiheid en kies ik ervoor om er, vanuit mijn zetel bij het raam, iets over te schrijven.
Hij kondigt het als volgt aan: Bruthausgallery toont, verdedigt en volgt het werk van Haider Jabbar nauwgezet op, omdat ook deze kunstenaar de Bruthausgallery visie illustreert. Kunst dient immers niét mooi te zijn, kunst dient vragen op te roepen en moet ons laten stilstaan bij de tijd waarin we leven. Kunst dient een actuele blik op authentieke wijze weer te geven op wat is. En dit wars van alle trends.’
Het is mooi gezegd, maar betekent het ook iets? Kan ik de ‘Bruthausgallery visie’ bijvoorbeeld ook op iets projecteren wat geen kunst is, op journalistiek bijvoorbeeld? Journalistiek dient immers niét mooi te zijn, journalistiek dient vragen op te roepen en moet ons laten stilstaan bij de tijd waarin we leven. Journalistiek dient een actuele blik op authentieke wijze weer te geven op wat is. En dit wars van alle trends.’
Of op verhalen? Verhalen dienen immers niét mooi te zijn, verhalen dienen vragen op te roepen enzovoort.’
Of op een bril? Een bril dient immers niét mooi te zijn. Een bril dient een actuele blik op authentieke wijze weer te geven op wat is. En dit wars van alle trends.’
Het is allemaal waar, maar is het niet even waar dat kunst, journalistiek, verhalen en een bril wel degelijk mooi dienen te zijn? En zou schoonheid de visie van de Bruthausgallery in de weg staan?
Op het internet speur ik naar werk van Haider Jabbar. De opgeroepen beelden laten me inderdaad stilstaan bij de tijd waarin we leven enzovoort. Maar het valt tegelijk niet te ontkennen dat Jabbars werk, hoe wreed het ook oogt, van een ontzettende schoonheid is.
Flor Vandekerckhove


° De galerie bevindt zich in de Molenstraat 84 te Waregem. Alle info betreffende het boek en de tentoonstelling vind je op Bruthausgallery.

Geen opmerkingen: