zaterdag 6 oktober 2018

Heeft André haar vermoord en waar is hij eigenlijk?

— Claudine Vander Vloet en André Sabbe. —
Ik volg een spoor dat buurman William Schreus me aanreikt.  Slachtoffer is een jonge vrouw, het levenloze lichaam wordt aan zee ontdekt.

Het lijk van Claudine Vander Vloet (23) wordt inderdaad op 30 juli 1957 op het strand van Lombardsijde gevonden. Hoofdverdachte is haar ex-echtgenoot, André Sabbe, een avonturier. Maar Sabbe legt een sluitend alibi voor. Getuigenissen leiden tot niets, onderzoek in het legerkamp van Lombardsijde levert evenmin iets op. De misdaad wordt nooit opgehelderd.
Even raadselachtig is trouwens de dood van hoofdverdachte André Sabbe. En… is hij eigenlijk wel dood?
Eerst wil ik een anekdote kwijt. In 1981 lanceert Sabbe het plan om 30.903 Somalische kinderen te adopteren. Al wat de Belgische staat moet doen is hem 1,5 miljard frank geven. De staat geeft juist niets en steekt er zelfs een stokje voor.
In 1988 koopt André de treiler Zuiderzee van Marcel Neudt uit Westende. Kopen is hier erg relatief: nog voor hij betaalt gaat Sabbe met het schip aan de haal. In februari 1990 bevindt het zich ergens tussen Sierra Leone en Gran Canaria. De bemanning, evenmin betaald, slaat aan ’t muiten en een matroos zou daarbij Sabbe overboord gekieperd hebben. Voor die feiten wordt de man in 1994 inderdaad veroordeeld: vier jaar cel.
Ook omdat Sabbes lichaam nooit gevonden wordt, zijn er die het verhaal in twijfel trekken. De vermeende dader zou een medeplichtige van Sabbe zijn, die in ruil voor veel geld wel enkele jaren wil brommen. Waardoor André ten eeuwigen dage aan de blik van het gerecht kan ontsnappen. Ondenkbaar is dat niet, want Sabbe is een trouwe klant van het gerecht, met een palmares dat kan tellen: smokkel, verboden invoer van exotische vogels, drugshandel, wapenhandel (tanks!), diefstal van onder meer dat vissersschip en uitgifte van ongedekte cheques. De moord op Claudine Vander Vloet daarentegen heeft men hem nooit kunnen aanwrijven.

Geen opmerkingen: