donderdag 28 juli 2016

Van de rock naar de heemkunde

— De inrichters verwachtten een opkomst van 500. Het werden er 3000. (Foto collectie A. Vanhee.)—

Veertig jaar geleden, op 23 juli 1976, ging er, alhier om de hoek, een muziekfestival door. Ik had mijn jeugd toen al achter me gelaten, was vader geworden en woonde in 't Gentse. Ik was geen betrokken partij, maar de organisatie was wel in handen van enkele generatiegenoten van me, jeugdvrienden. 
Die eenmalige gebeurtenis heette Rockpoint (blijkbaar ook Polder Rock Festival) en de jongelieden verzamelden niet in Torhout of in Werchter, waar je zo’n dingen kon verwachten, maar hier vlak achter, op een weide in Bredene-Duinen. Als ik het me goed herinner lag die achter de Garre van Cornelis, daar waar zich thans de Hasseltstraat bevindt. Wie dat daar een beetje kent weet dat het nu niet meer mogelijk zou zijn.
De affiche leert ons dat we spreken over lang verleden dagen. We lezen de namen van Alquin, Raymond van het Groenewoud, Derrol Adams, Tjens Couter, Toxisch, Moving Skull en The Bunch (voorheen The Swallows); rockers die inmiddels opa’s zijn geworden en veelal op gepensioneerde wijze van een rustige oude dag genieten, Arno uitgezonderd. Ook de toegangsprijs zegt ons dat het lang geleden is. Wie 49 Belgische franken ophoestte kon het allemaal gaan bekijken en wie op voorhand een kaartje aangeschaft had kon het zelfs doen voor 39 frank: minder dan een euro!
Het is al zo lang geleden dat het festival zowaar een heemkundig onderwerp geworden is. Is het niet in het Jaarboek (*) van de plaatselijke heemkring dat Annie Vanhee herinneringen aan dat festival ophaalt?
Om haar geheugen op te frissen is ze langsgelopen bij Ivan Schamp die ze omschrijft als ‘gekend als organisator van wielerwedstrijden en feestelijkheden.’ En dus ook van dat Rockpoint muziekgebeuren.
Officiële inrichters waren het Regionaal Informatie- en Adviescentrum Info Jeugd Bredene en de Humanistische Jongeren Oostende (Francisco Ferrer Club). Die laatsten bogen zich over het vrij podium. De Bredenaars van Info Jeugd zorgden voor het grotere werk. De inrichters hadden op enkele honderden aanwezigen gerekend. Het werden er uiteindelijk drieduizend.
Bij de organisatie waren, zo lees ik in dat Jaarboek, veel jonge Bredenaars betrokken. Annie Vanhee was zelf van de partij en uiteraard ook organisator van wielerwedstrijden en feestelijkheden Ivan Schamp. Veel te doen had blijkbaar ook Luc Goberecht: ‘Als student voorlaatste jaar aan het Hoger Technisch Instituut in Oostende, de Zeedijk in de volksmond, lag alles wat met elektriciteit te maken had in zijn handen, bijna letterlijk.’ Andere namen die in het artikel vermeld worden: Jef Jongmans, Luc Jonckheere, Bart Bonne, Joke en Marleen Vanzandweghe (die de groepen aankondigde), Erwin Inghelbrecht, Marc Haeck, Monique Huys, Piet Dewulf en Dirk Rosseel. En de groten van het festivalwezen toonden zich daar blijkbaar ook: ‘Herman Schuurmans en Noël Steen kwamen langs en feliciteerden Ivan met het vlekkeloze verloop van het festival.’
Flor Vandekerckhove

(*) Annie Vanhee. De hippies in Bredene. Polder Rock Festival. 23 juli 1976. In Jaarboek Ter Cuere 2015. ps; 99 - 110.
— De weide the day after. Om over het materiaal te waken waren de medewerkers na het festival op de weide blijven slapen, onder het prodium. De daaropvolgende dag werd alles opgekuist. De organisatoren kropen op hun knieën heel de weide af om de grond proper aan de uitbater weer te kunnen geven. (Foto collectie A. Vanhee.) —

Een reactie posten