donderdag 30 juni 2016

Je moest een fiets hebben (3)

Dit stukje heb ik in 2016 gepost, samen met de onderste foto's (Van links naar rechts: Honoré Pitteljon, Hugo Pauwels, Flor Vandekerckhove. Die laatste foto dateert van december 1963, de twee andere van een onbekend jaar. Alle drie werden ze op een zondagmiddag gemaakt, je ziet dat aan de kleren.) 

De bovenste foto krijg ik pas in 2021 voor ’t eerst te zien, hij komt uit het archief van Ivan Schamp. (1) Hugo Pauwels; (2) Christian Charlé (†); (3) Pierre De Maeyer; (4) Gilbert Coenneye; (5) Bert Tas; (6) Honoré Pitteljon; (7) Roland Vanmassenhove(†); (8) Erik Poppe; wil iemand me (9) bevestigen: Lucien Leroy (?) of Chris Stuyts (?) 



IN DIE TIJD baadt alles in zekerheden. Maandag wasdag, dinsdag strijkdag, woensdag midweek, donderdag kuisdag, vrijdag visdag, zaterdag klusjesdag, zondag rustdag. Je weet op voorhand wat komt en dat heeft voordelen. Het heeft ook nadelen.
Ik neem je mee naar zo’n zondag. Je bent pakweg veertien.
Het gezin heeft kip genuttigd. Op de radio weerklinkt de Aria van de smeden uit Verdi’s Il Trovatore. Het is de begintune van het programma Opera & Belcanto dat een ferm stuk van de middag vult. Je ouders bevinden zich elk in een fauteuil. Hun voeten rusten op een poef. Twee uur draait de radio beroemde aria’s. Binnen de kortste keren worden die vergezeld van de zware adem van je ouders die in slaap sukkelen. Zondag rustdag doet zijn reputatie alle eer aan. Je veertienjarige zelf wordt bedolven onder verveling.
Later komt daar tv bij. Die staat afgesteld op Rijsel. Die zender is geabonneerd op Nana Mouskouri. Verveling. Nu en dan maakt die Mouskouri plaats voor Claude François, soortement Jacques Raymond op speed. Waarna Mireille Mathieu aan de beurt is, kloon van Edith Piaf, maar zonder scherpe randjes. Of je kijkt naar rugby, twee ploegen die je niet kent, in een sport waar je niets van begrijpt. In de winter springen skiërs de godganse middag een gat in de lucht. Je ouders snurken. Salondansen. Verveling, verveling.
Je bent veertien jaar. Wat kun je doen? Je draagt zondagse kleren die langs alle kanten knellen. Je mag die vooral niet vuil maken. Gepoetste schoenen, Jan Theys, plooi in de broek, De Tijd Van Toen, gesteven hemden, Opera & Belcanto, manchetknopen, te nauwe boord. Clo-Clo, plastron, Inlichtingen Voor Duivenliefhebbers, gesnurk van ouders…
Onlangs had ik het er nog over met Erik, oud-schoolmakker. We waren het erover eens: de fiets heeft ons gered. Hoe zouden we die zondagen zonder fiets doorgekomen zijn?! We durven het ons niet in te beelden. Zondag fietsdag!

Rode Mustangs en mannen 

met een zwarte moustache 

www.youtube.com/watch?v=N5nDMNsB1mY

Geen opmerkingen: