woensdag 1 juni 2016

Over wellust & piëteit

— Van links naar rechts. De grafsteen van journalist Victor Noir. Midden: een Parisienne weet er raad mee. 
Rechts Maya Karénine in de FB Groupe surréaliste. —


In het bemanningsverblijf van de Amandine kijk ik naar beide wandversieringen: aan de ene wand een pin-up en aan de andere kant Christus aan het kruis. beide naakt, op een bijzonder suggestieve lendendoek na. Piëteit en wellust! Elders stoot ik in de achterliggende grot van een passiekapel weer op zo’n suggestieve Christus. Aan het traliehekwerk hangen tientallen tissues en papieren zakdoekjes, een vieze bedoening, zeker als je bedenkt dat die doekjes misschien wel lichaamsvocht bevatten. Weer is er die seksuele connotatie. En nu een profane. Op het kerkhof Pêre Lachaise is er het graf van Victor Noir die in de negentiende eeuw om politieke redenen vermoord wordt. De tombe wordt versierd met een levensgroot beeld van de neergeschoten journalist. We zien hem neerliggen na diens dood, en ja, de seksuele connotatie is onbetwistbaar. Victors piemel wordt aangeraakt, betast, gestreeld, gekust — en meer — door vrouwen die orgasme nastreven. De plek glanst ervan. Victor Noir en Christus, twee keer politieke moord, twee keer piëteit, twee keer wellust.
Flor Vandekerckhove















Op 1 januari 2022 publiceert uitgeverij De Lachende Visch een nieuw e-boek van Flor Vandekerckhove. Honderd titelloze eenparagraafverhalen wordt ingeleid door Flors oud-leraar Nederlands Alfons Vandenbussche.



De e-boeken van Flor Vandekerckhove zijn gratis voor wie erom vraagt. Vooraf bestellen kan. Het boek wordt u dan per e-mail toegestuurd zodra het in het rek van De Weggeefwinkel komt te liggen. Vraag erom via liefkemores@telenet.be↗︎



Geen opmerkingen: