dinsdag 25 februari 2014

Frisco (Verhalen uit het Sparrenbosje 2)

— Erwin Mahieu gaf me de tip. Het gebouwtje dat we hier op de achtergrond op het duin zien staan is wel degelijk 'Frisco' uit dit verhaal. De foto werd afgedrukt op p. 67 van het fotoboek dat n.a.v. de 100ste verjaardag van Bredene-Duinen uitgegeven werd. (*) Het beeld dateert van 1949. Op de voorgrond camping Geldhof, we zien soepbedeler Rousselle (O.S.O. Oostendse SoepOnderneming) aan 't werk. —


IN WAT we in Bredene het Sparrenbosje noemen, bevond zich destijds een ruïne, oorlogsrestant, gebouwtje dat door de plaatselijke jeugd als kamp gebruikt werd. Op de gevel stond reclame voor Frisco. We kwamen er bijeen om onze eerste sigaretten te roken, terwijl we de pornografische houtskooltekeningen monsterden die daar, wellicht door Berten V., aangebracht werden. Zo nu en dan moest Frisco op speelse wijze, verdedigd worden tegen indringers, bijvoorbeeld tegen de bende van De Zwarte Hand, waarvan de leden gemakkelijk herkend werden doordat ze één zwarte handschoen droegen, ik denk dat Leon Jourdain een van die kerels was. Wijzelf waren van De Schaduw, naam die met onze hoofdactiviteit te maken had: het bespieden van vrijers in de duinen.
Het gevaar kwam niet alleen van De Zwarte Hand, ook de overheid deed er alles aan om ons van Frisco weg te houden. Zo nu en dan beklom een politieman het duin en meer dan eens werd de toegang tot de 'bunker' dichtgemetseld. Om nog dezelfde week door ons weer vrijgemaakt te worden. Omdat we ook wel andere dingen te doen hadden, gaven we de strijd om Frisco uiteindelijk op. Het gebouw werd afgebroken.
Enkele dagen geleden probeerde ik de plek weer te vinden waar Frisco gestaan had. Helaas. Omdat het mijnenveld het mijnenveld niet meer is, de Astrid de Astrid niet, de Meiboom de Meiboom niet; omdat het platte duin niet plat meer is, omdat de Koninklijke Baan verlegd werd, omdat het lang geleden is en omdat mijn geheugen ook niet meer dat van vroeger is… ben ik daar niet in geslaagd. Ja, waarlijk alles is veranderd. 


(*) Erwin Mahieu en Frank Huyghebaert. 100 jaar Bredene aan zee in beeld. 102 ps.

Geen opmerkingen: