donderdag 8 mei 2014

Morrelen in de marge

E-boek in PdF, een boek dat buiten de markt
geproduceerd werd. Gratis beschikbaar voor 

wie erom vraagt. Adres:
florvandekerckhove@telenet.be
VOOR WIE HET nog niet weet: ik ben een linkse mens. Ik kan daar niets aan doen en ben er bijgevolg niet trots op. We zijn allemaal kinderen van onze tijd, we slaan een weg in en daarna hangt het er maar vanaf. Gaan we op die weg voort of keren we op onze stappen terug? Ik ben voortgegaan — er was ook niet zoveel om naar terug te keren — en heb daar gaandeweg, met vallen en opstaan, mijn eigen pad gevonden.
Wat ik gevonden heb is dus een pad, een onverharde weg, een kronkelde stippellijn, een weggetje ter linkerzijde op de wegenkaart van het leven. Het is haast niemendal en er passeert nauwelijks volk.
Hoe ziet mijn pad eruit? De Spaanse dichter Antonio Machado geeft me het antwoord: Caminante, son tus huellas /
el camino, y nada mas (Wandelaar, jouw voetafdrukken zijn het pad, en niets anders.) Het inzicht dat Machado me schenkt, verklaart veel. Het verklaart bijvoorbeeld mijn zelfbeeld. Ik zie mezelf als een schrijver. Wat merkwaardig is voor iemand die nooit bij een serieuze uitgever onderdak gevonden heeft. Is dat een probleem? Voor mij niet, neen. Dat maakt deel uit van mijn pad. 
Vandaag bestaan daarvoor meer mogelijkheden dan ooit. Meer dan hij dat ooit had kunnen vermoeden, leven we vandaag in wat Walter Benjamin het tijdperk van de ‘technische reproduceerbaarheid’ noemt. (*) Wie blogt is ei zo na zijn eigen uitgever. Wie een e-boek produceert heeft ook geen uitgever nodig. Waarom zou ik die mogelijkheden niet gebruiken? Wellicht vindt u dat het morrelen in de marge is. Daar hebt u misschien een punt, ja. Maar daar staat tegenover: als ik daar nu van hou, van morrelen in de marge, net zoals die andere schrijver, Henri de Montherlant, een hele rechtse trouwens, die zei: 'Vox clematis in deserto',  Maar als ik er nu van hou om in de woestijn te roepen!

Geen opmerkingen: