dinsdag 25 oktober 2016

De hippodroom heropgezocht




IN BREDENE rij ik naar de Koerslaan en daar volg ik de instructies die architect Erwin Mahieu me meegeeft. De Koerslaan slingert zich daar inderdaad naar de Batterijstraat toe.
Onlangs fietste ik daar al eens, op zoek naar restanten van de hippodroom die zijn naam aan die wijk geeft. Die heb ik toen niet gevonden, ik heb er toen wel een veelgelezen stukje over geschreven dat je hier↗︎ vindt. Mahieu wijst me er nadien op dat je in de buurt wel degelijk resten van die paardenrenbaan kunt vinden:
 ‘Als je de Batterijstraat vanuit de Koerslaan nadert heb je links een weide. Daarin liggen, tegenaan de Batterijstraat, grote – deels overwoekerde / overgroeide – brokstukken. Dat zijn de laatste restanten van de renbaantribune. De Duitsers hebben die in de loop van de oorlog laten ontploffen.’ 
Je kunt er inderdaad niet naast kijken. De brokstukken die je vanaf de straat ziet liggen ken ik dan ook al van in mijn kindertijd. Ten onrechte dacht ik: restanten van bunkers. Niet dus.
Ik kom onder de indruk van wat daar allemaal te zien valt. Er is niet alleen de hoop beton die tijdens het interbellum vorm gegeven heeft aan een mondaine attractie, maar dat beton ligt op D'Heye, een duingebied dat meer dan duizend jaar oud is. Het informatiebord leert me dat zo’n fossiele duinen zeldzaam zijn. Buiten D’Heye zijn er alleen nog de Schuddebeurze tussen Lombardsijde en Westende en de Carbourduinen tussen Ghyvelde en Adinkerke. D’Heye, Carbourduinen, Schuddebeurze, mooie namen zijn dat. Op die hoek vallen nog mooie namen te rapen. Op D’Heye groeien planten die zandblauwtje heten en klein tasjeskruid. Kenners noemen de aldaar florerende insecten zandoogje en bruin blauwtje… Mahieu heeft gelijk, er valt op die hoek bijzonder veel te zien en dan heb ik niet eens achter me gekeken, naar de plek waar de beruchte batterij Deutschland ooit van jetje gaf.

Een lezer schreef me: ‘Wanneer je de beschreven plek bekijkt op google earth kan je er niet naast kijken, wauw!!’ Dus heb ik dat eens gedaan, en inderdaad: wauw! Slaag ik er niet in de piste te traceren? Ik zet er streepjes op en wijs er met de pijltjes naar.







[Deze post dateert in De Laatste Vuurtorenwachter van 2016. In 2024 redigeer ik het stuk opnieuw ten behoeve van de FB-groep Bredene Retro.

3 opmerkingen:

Unknown zei

Wanneer je de beschreven plek bekijkt op google earth kan je er niet naast kijken, wauw!!

Unknown zei

Ik heb de indruk dat uw "schatting" van de oude renbaan vrij juist is, als je de afstanden meet, heb je een renbaan van 1.500 meter, de oude renbaan van Oostende was er ook 1.500, die van Waregem (1.300) en Kuurne (1.200) zitten zeker in dezelfde grote orde. Met andere woorden, voor iets waar u niets van wist, heeft u zeker een aanvaardbare theorie.

Luc Blomme zei

De eerste keer dat ik een foto zie van die mooie tribune! Jammer dat dit verdween. Enkel de naam op z'n Brèèniengs bleef: "Den iepodrom".