Links: met pijl, de cabine van Photo-Hall aan ’t Dunegat⇲ van Bredene. Rechts: een typische photo-Hallfoto. Hij dateert van augustus 1951, ik ben 2,5 jaar. De foto draagt op ommezijde een nummer, dat nummer correspondeert met het nummer dat de fotograaf bij de gefotografeerde achterlaat. Ook op de achterkant: 'Photo-Hall, sur tout le littoral, op geheel de zeekust'. (De bal moest je meteen teruggeven.) |
ER IS EEN TIJD geweest dat telefoons van bakeliet waren, zo zwaar dat ze aan de muur vasthingen. Je kon ze nauwelijks optillen, laat staan dat je er foto’s mee kon maken. Ge hebt waarlijk geen idee… In die tijd was fotograferen op het strand een commerce, die commerciële strandfoto’s werden gemaakt door Photo-Hall. In elke badplaats had dat bedrijf een exclusieve concessie, ’t alleenrecht op commerciële vakantiekiekjes, zo ook aan ’t Dunegat van Bredene, een strategische plaats, iedereen passeerde er.
Photo-Hall had een actieve strategie: de fotograaf liep ’t strand af en fotografeerde elkeen die ’t hem niet uitdrukkelijk verbood. Ik herinner me een altijd lachende medemens, witte kledij, shorts en een wit hoedje van katoen. Wie gefotografeerd werd kreeg een nummer waarmee je later in de Photo-Hallcabine je foto af kon halen. Die foto hing daar ’s anderendaags al tentoon, tussen tientallen andere, een mens vraagt zich af hoe ze ’t zo vlug gedaan kregen.
Elke moeder die aan 't Dunegat passeerde is wellicht met zo’n foto van haar kind naar huis getrokken. Op zakelijk gebied was het dan ook een gouden formule die stand kon houden tot ver in de twintigste eeuw. Het bedrijf (*) ging ten onder omdat elk gezin op den duur wel eigen fototoestel had, de tijd van fotograferende telefoons is Photo-Hall bespaard gebleven.
Het Industriemuseum⇲ heeft in de collectie een geestig reclamefilmpje van Photo-Hall, je kunt het hier⇲ bekijken. Wat in dat filmpje ook opvalt: er rijden omzeggens geen auto’s.
Flor Vandekerckhove⇲
Het Industriemuseum⇲ heeft in de collectie een geestig reclamefilmpje van Photo-Hall, je kunt het hier⇲ bekijken. Wat in dat filmpje ook opvalt: er rijden omzeggens geen auto’s.
Flor Vandekerckhove⇲
(*) Je mag Photo-Hall (met streepje) niet verwarren met Photo Hall⇲ zonder streepje, winkelketen die in 2012 de boeken neerlegde. De Photo-Hall van ’t strand ging al veel eerder ten onder.
1 opmerking:
De eerste fotograaf die toelating kreeg om op bredene-duinen te mogen "fotograferen" was in 1929 . Hij noemde Henri Slype uit Brussel. Toen verscheen er voor het eerst een strandcabine (van Alberic Maes) die badkostuums verhuurde en 20 ligzetels.
Ik heb daar een werk over gemaakt en verscheen in jaarboek ter ceure in 2023 en de rest ervan verschijnt in jaarboek 2024.
Een reactie posten