donderdag 26 november 2015

Kijk kijk, het Dunegat


GOOGLE ZEGT DAT het een ‘unnamed road’ is en officieel heet het daar Strandpost 2, maar voor ons, Bredenaars, telt alleen ‘duingat’, zeg ‘dunegat’. Bovenaan in de fotomontage plaats ik het oudste beeld dat ik van die weg vind. Het wordt geschoten vanuit een kamer in het inmiddels verdwenen hotel Helvetia. De foto dateert van 1920. Je moet al over de honderd zijn om dat beeld in ’t echt gezien te hebben. Er valt op die foto veel te bekijken. Dit zijn de pioniersdagen, in het Dunegat ontbreken zelfs de banken waarop we allemaal wel eens gezeten hebben om 't zand uit onze schoenen te gieten. 
De kusttram arriveert, er stapt volk in en uit. Aan de overkant van de weg staan twee auto’s te wachten. Is er in die tijd een taxidienst die de gasten naar een van de hotels brengt, die nochtans op wandelafstand liggen?
Links van het paneel BREEDENE staat iets wat ik percipieer als een wachthokje. Mag ik veronderstellen dat daar een politieagent staat, klaar om het schaarse verkeer te regelen? Opvallend is dat het paneel BREEDENE aan deze zijde van de Koninklijke baan staat en niet aan de overkant, zoals wij dat daar nog weten staan hebben. Wat ook opvalt is dat er aan beide kanten van het duingat grote platte duinen liggen die nu verdwenen zijn, ik schreef er in deze blog al een stukje over. 
De hotels die in de Kapelstraat en de Driftweg gebouwd zijn, hebben aan de overkant van de straat een privaat stuk grond waarop hun gasten kunnen verpozen. Of er is een tennisveld, zoals dat het geval is voor het hotel d’Anvers. Dat tennisveld zie je op deze foto niet, maar vooraan rechts zie je wel het hofje van de Helvetia, een pension dat de hoek van de Kapel- en Duinenstraat markeert. Het hofje van het Grand Hotel l’Espérance, dat daar tegenover langs de Driftweg ligt, zien we op bovenstaande postkaart evenmin, maar het is er wel, op onderstaande foto zien we de parasols die de gasten van dat hotel tegen een al te felle zon moeten beschermen.
Die tweede foto toont ons hoe de wijk er in die tijd uitziet, wanneer je die vanuit het duingat bekijkt. Twee heren van stand staan centraal in beeld. Wachten ze op de tram of zijn ze op weg naar ‘het rustoord’ waarover die postkaart het heeft? Wordt daarmee het sanatorium Marin bedoeld, waarover ik eerder al een stukje schreef? Een ding is zeker: hun kunnen we het niet meer vragen.

[De Laatste Vuurtorenwachter postte dit stukje in 2015. In 2021 redigeer ik het opnieuw ten behoeve van enkele FB-groepen die zich over Bredene en de Bredenaars buigen.]

Rode Mustangs en mannen 
met een zwarte moustache

https://www.youtube.com/watch?v=N5nDMNsB1mY


Geen opmerkingen: