Foto’s in wijzerzin, startend bovenaan links. (1) René Deweert is nog maar 17 als hij deel uitmaakt van de eerste ploeg van VGO. (2) 't College in Oostende, de vierde moderne in 1963-64. De namen in kleur kunnen aangeklikt worden. Je wordt dan naar andere stukjes geleid waar nog iets over de betreffende jongen geschreven staat. 1. Hubert Seldenslach; 2. Georges Verleene↗︎; (Oostende) 3. Bernard Verhaeghe; 4. René Deweert; 5. Ronny David↗︎ (Bredene); 6. Ivan Schamp↗︎ (Bredene) 7. Hubert Vietinck (Knokke); 8. Albert Driessens; 9. Marc Heddebauw; 10. Ronny Demey; 11. Serge Schaut↗︎ (Bredene); 12. Jean Vandenbussche (Bredene); 13. Yves Vlaemynck; 14. Martin Neyrinck; 15. Jacky Croos (Bredene); 16. Marc Rosseeuw ?; 17. Jan Demunck; 18. Dirk Kimpe (Houtave); 19. ?; 20. Voornaam Van Hollebeke; 21. voornaam Despegel; 22. Johan Desender (†); 23. Jan Decreton↗︎ (De Panne); 24. René Zonnekeyn (Opex Oostende); 25. Rond Hillewaere (Knokke); 26. Ronny Billiau (Oostende); 27. Jacky Van Middelem of Werbrouck; 28. Boudolf of Werbrouck; 29. René Bossuyt; 30. Jan Van Langendonck (Middelkerke) 31. Leo Dewever (Bredene); 32. Michel Duyck; 33. Willy Deroo; 34. Michel Boedt (De Haan); 35. Marc Brouckaert (De Panne); 36. Philippe Blomme. (3) Twee Schoolmakkers: René Deweert en Flor Vandekerckhove. (4) De studiezaal van René Bouche had een eigen voetbalploeg. Bovenaan van links naar rechts: studiemeester René Bouche, René Deweert, Marc Ducheyne, René Bossuyt, Jean-Pierre Houben (†), Devlies, keeper Vancoillie. Onderaan Vandenbroucke, François Ghys, broer van de eerste Houwen, Deplacie, Schaecken.
LAAT ME je meenemen naar de sixties, meer bepaald naar het college in Oostende. Op de koer een basketbalplein. Enkele leerlingen spelen minivoetbal en gebruiken de basketpalen als doel. Ik kijk toe en zie hoe René Deweert (°1948) de bal aan zijn voet legt. Met die bal vertrekt hij van de ene kant van het plein naar de andere. Moeiteloos passeert hij onderweg de tegenspelers en aan de overkant legt hij die bal mooi tussen de palen. Onderweg is het leer niet van zijn voet weggeweest.
In het schooljaar 1964-65 delen dribbelvirtuoos René Deweert en ik dezelfde klas, deze van de vierde moderne humaniora. Op deze schoolfoto↗︎ draagt René het nummer 45. Na dat schooljaar verdwijnt René Deweert uit ons zicht. Hij verlaat het college om in de landbouwschool van Diksmuide voedingsscheikunde te studeren. Na die studies gaat hij vrijwel onmiddellijk aan de slag bij het chemisch bedrijf dat wij altijd UCB zullen noemen, hoewel het al lang Proviron heet. Een carrière lang blijft hij er werken.
Het is niet omdat René uit het zicht verdwijnt dat hij ophoudt met voetballen. In 1965 — René is zeventien — maakt hij al deel uit van de eerste ploeg van VG Oostende, een derdeklasser in de nationale competitie. Voor die club blijft hij voetballen tot zijn drieëntwintigste. Later duikt zijn naam op bij ploegen uit Menen, Loppem, Aalter en Oostduinkerke, uiteindelijk is dat als speler-trainer. Wanneer hij dertig wordt zet hij er een punt achter. En tegelijk ook niet, want vervolgens gaat hij op prospectie voor de voetbalbond, op zoek naar jong talent.
Ook dat is inmiddels verleden tijd. We ontmoeten elkaar al wandelend in Bredene, waar we nu beide wonen. In zijn mooie appartement, in ‘t zicht van de mooiste Bredense duinen van Bredene, praten we nog wat na. Over de tijd van toen en over onze leeftijd en over schoolmakkers die de zeventig niet gehaald hebben, zoals Jacques Chandler↗︎.
[Deze post dateert van 2017. In 2024 redigeer ik hem opnieuw, ten behoeve van de nieuwe FB-groep Bredene Retro.]
2 opmerkingen:
Beste Flor, Rene Deweert is de kleinzoon van scheepsbouwer Henri Deweert.
bedankt om te laten weten
Een reactie posten