zaterdag 8 september 2018

Alle dagen nieuwe woorden


— De natte droom van Dries Van Langenhove. Dit beeld zou wel eens een meme (spreek uit miem) kunnen worden. —

Haast alle dagen leer ik nieuwe woorden kennen. Vandaag zijn dat onder meer politoeren en landvalling. Het eerste staat in Memoires van een biograaf van Onno Blom. Politoeren is schoonwrijven. Landvalling, mijn tweede nieuwe woord, is niet een verkoudheid die je op de akkers krijgt. Landvalling is het omgekeerde van afvaart. Het komt van Joseph Conrad: ‘Landvalling en afvaart markeren de cadans en de koers van een schip. Van wal naar wal gaan, beknopter kan men het aardse lot van een schip niet beschrijven.’
In de Woordenlijst van de Taalunie vraag ik landvalling op. De site vraagt zich af of ik me niet vergis: ‘Bedoelde u misschien tandvulling?’ Dat denk ik niet, neen.
Ik sta in een lift waarin een tweetalig plaatje zegt waarheen ik moet bellen mocht die lift onderweg blijven steken. In ’t Frans heeft men het over dépannage en in ’t Nederlands over ontstoring. Ontstoring is nieuw voor mij. ‘t Is blijkbaar ook nieuw voor het groene boekje, want daarin wordt het niet vermeld. Toch een mooi woord: ontstoring.
Sinds ik de reportage over de fascisten van Schild & Vrienden gezien heb, mag ik ook meme (spreek uit miem) aan mijn woordenschat toevoegen. In combinatie met ontstoring geeft dat: Sinds we de memes van Schild & Vrienden kennen is de N-VA aan een diepgaande ontstoring toe.

Flor Vandekerckhove

Geen opmerkingen: