woensdag 5 december 2018

Plechtige communicanten van 1944 … en niet van 1934


Verleden week stoot ik in het familiearchief op een foto waarvan ik geen concrete gegevens heb. De ommezijde vermeldt jaartal noch namen. Ik bekijk die piepkleine foto met het vergrootglas en het enige wat ik herken is de achtergrond. De muur maakt deel uit van de speelplaats van de kleuterschool die ik in lang verleden dagen gefrequenteerd heb.
Als ik de foto met Photoshop groter & scherper maak, zie ik dat veel van die jongens een boek omklemmen. Ha, da’s wellicht een missaal, iets wat katholieke kinderen krijgen (en nadien nooit meer bekijken) wanneer ze hun plechtige communie doen.
Ik dacht: als die foto zich in mijn familiearchief bevindt dan is dat wellicht omdat mijn vader daarop te zien is. En als Marcel Vandekerckhove op de foto staat, dan zou dat — ik gok — onder het nummer 6 kunnen zijn.
Vervolgens probeer ik mijn tantes te benaderen om duidelijkheid te krijgen. Wat ik ook doe is enkele oudere lezers mailen met de vraag of zij iemand herkennen.
Luc Blomme reageert als eerste: ‘‘De foto is inderdaad gemaakt op de speelplaats aan die boogvormige ruitjes. Daarachter lag de gang tussen het klooster en de meisjesklas van de vierde graad, rechts op de foto. Centraal zit Victor Lozie, de eerste pastoor van de toen nog jonge parochie Bredene-Duinen, gesticht in 1937. Het was pastoor Lozie die de huidige kerk liet bouwen. Ze was bijna afgewerkt toen WO II uitbrak. Na de oorlog volgde de afwerking. Ik heb als kleuter de vloer nog weten leggen. De kerk werd ingewijd op 30 september 1947. Lozie heeft het niet meer mogen meemaken, toen was Arnold De Bouvery al pastoor.’
Vervolgens maak ik er stukje van dat ervan uitgaat dat de jongen achter het nummer 6 inderdaad mijn vader is, Marcel Vandekerckhove. Omdat hij in 1922 geboren is en omdat ik mag veronderstellen dat hij zijn plechtige communie op zijn twaalfde doet, komt dat stukje hier in de blog terecht onder de titel: ‘Plechtige communicanten van 1934’.
Daarna proberen we nog een beetje naar namen te zoeken, maar zonder concrete resultaten. Tot wanneer Roland Vanloo er zich mee moeit: Volgens mij dateert de groepsfoto van 1944 ipv 1934, want ik herken met zekerheid enkele jongens: 3 is Gilbert Borny (°1932), 5 is mijn nonkel Georges Loontiens (°1932); 6 is Camiel Vandekerckhove (°1932) en 16 is Roger Bruyneel (°1933). Misschien is 15 wel René Poppe, maar dat ben ik niet zeker, en 11 zou wel eens Georges Rosseel kunnen zijn. Als we ervan uitgaan dat de plechtigheid op twaalfjarige leeftijd doorgaat dan dateert de foto in ’t geval van Borny uit 1944 (°1932 + 12 = 1944) of in ’t geval van Roger Bruyneel uit 1945 (°1933 + 12 = 1945). Lozie werd als pastoor van de St.Theresia parochie aangesteld op 7 januari 1937 om nadien, op 24 jan 1945, pastoor in Assebroek te worden. Het meest waarschijnlijke is bijgevolg dat de foto van 1944 dateert.’
Via Robert Bertens kwam Roland Vanloo ook nog te weten dat Omer Vyncke het nummer 4 is, Robert Colpaert 5 en André Vandenbussche 8. De engel rechts is Simonne Claeys, zus van de onlangs overleden Leon.

Flor Vandekerckhove

Geen opmerkingen: