zaterdag 1 december 2018

Plechtige communicanten van 1934 ?

'Als deze foto zich in mijn familiearchief bevindt dan is dat wellicht omdat mijn vader daarop te zien is. En als hij op de foto staat, dan zou dat — ik gok — onder het nummer 6 kunnen zijn. 
Mijn vader is geboren in 1922. Doet hij zijn plechtige communie als hij 12 is? Dan dateert de foto van 1934. 
Heeft hij daarna nog enkele jaren op de Bredense schoolbanken doorgebracht, in de zevende en achtste studiejaren, een soort uitloopklassen voor kinderen die niet verder studeren, studiejaren met slechts enkele leerlingen? 't Zou kunnen, want wat ik over mijn vaders schooltijd weet is alleen deze anekdote. Op familiefeesten placht hij te zeggen dat hij de derde beste leerling van de klas was, de derde op… vier. Camille Versluys vernoemde hij, denk ik, als vierde. Dat laatste zeg ik onder voorbehoud. Al wat ervoor staat trouwens ook.'
Bovenstaande drie paragrafen zijn de enige die ik overhoud van een stuk dat hier eerst veel meer plaats innam. Het meeste wat in dat stuk stond hebben we moeten wissen, want inmiddels weten we met zekerheid dat de jongen onder het nummer 6 niet Marcel Vandekerckhove is, maar zijn jongere broer Camiel. Meer daarover vind je hier, en er wordt daar ook een groter beeld afgedrukt.

Flor Vandekerckhove

Geen opmerkingen: