zondag 3 november 2019

Ik ontmoet nog even Louis Van Cleven (in memoriam)


Voor me ligt een klasfoto uit de tijd dat ik in Bredene school loop. 1959. Over elk van die jongens valt wel een verhaal te vertellen, dat weet ik zeker, en dat geldt ook voor wijlen Louis Van Cleven. In welk jaar is die ook alweer overleden? Omdat ik enig veldwerk niet schuw, ga ik zijn graf opzoeken.

Louis ligt begraven op het oude kerkhof van Bredene Dorp, tegen de achtergevel van de dorpskerk. Zijn grafsteen heb ik daar nog gezien, maar 't is lang geleden. Vandaag kan ik alleen constateren dat die er niet meer is. Waardoor ik nu op Louis’ overlijden geen datum kan kleven. Ergens halverwege de jaren zestig, denk ik. Ik verlaat het kerkhof en vervolg mijn tocht naar de Colruyt.
Louis Van Cleven is een schoolmakker, die we om evidente redenen de rosten noemden. We zitten in hetzelfde klaslokaal, waardoor ik mag veronderstellen dat hij, net als ik, van 1949 is. Of een jaar ouder: 1948. (Er zaten twee klassen in 't zelfde lokaal.)
Op die vreselijke dag gaan we voetballen. Een groot voetballer ben ik nooit geweest en mijn plaats in het elftal↗︎ is altijd onzeker. In extremis word ik aan de ploeg toegevoegd. Het had evengoed Louis kunnen zijn, denk ik, veel slechter dan ik kan hij in dat spel niet geweest zijn. In plaats van de ploeg te vergezellen gaat Louis fietsen. Hij komt ongelukkig ten val en overlijdt.
Stel dat men niet mij, maar Louis voor die match geselecteerd had, dan was hij nu wellicht nog in leven. Tegelijk is de kans verwaarloosbaar klein dat ik op die dag aan mijn einde zou komen. We zouden vandaag allebei boodschappen doen en elkaar toeknikken terwijl we ons lijstje in de Colruyt afwerken. 
Een mens zou daar beter niet aan denken terwijl hij met zijn kar in die winkel rondrijdt. Er staat fruit op mijn lijstje, ik duw mijn winkelkar de koelruimte binnen. Is ’t door de kou dat er een rilling over mijn rug trekt?
Flor Vandekerckhove

[In DLVuurtorenwachter dateert deze post van 2019. In 2022 redigeer ik het stuk opnieuw ten behoeve van de FB-groep Bredene Voor & Van Iedereen.]

6 opmerkingen:

williamschreus@gmail.com zei

Beste Flor,ik denk dat Louis ons verlaten heeft in 1964 ,door ongeval langs de Driftweg .
Ben erbij geweest ! Was op slag dood ,waarschijnlijk schedelbreuk en gebroken nek .

Luc Blomme zei

Een droevig verhaal...
Deze klasfoto met mijn pa kende ik niet. Een mooi souvenir voor mij.
Aan de gevel in de achtergrond (P. Benoitlaan) zie ik dat de foto getrokken is op de speelplaats van wat toen de jongensschool was. Luttele tijd later moesten de jongens verhuizen naar wat voorheen de meisjesschool was: de klassen boven Bio Rio. Dik tegen de goesting van mijn pa. Maar ja, heel het complex was eigendom van de zusters van Kortemark en zij waren (speelden) de baas.Toen hij de sleutel had van zijn nieuwe locatie trok hij op zomeravonden als het donker werd met ons af en toe naar school om via het openstaande klasraam met een "vispers" (waaraan een metalen stropje bevestigd was), verloren prijsduiven uit de dakgoot te "vissen". Soms lukte dat, maar vaak lukte dat godver niet en was de buit gaan vliegen...
(Luc Blomme)

Unknown zei

Beste Flor en Luc Blomme, mijn verbazing was groot toen ik deze foto ontdekte op Nieuwsbredene.be. Verbaasd, niet door het zien van de foto, maar door de uitleg erbij. Want dit is een klasfoto van het 3de of 4de leerjaar Don Bosco Bredene met wijlen meester Romain Cardon, genomen voor de Sint-Jozefskerk Bredene Sas. Het 3de en 4de leerjaar werd toen samengesmolten, vandaar de omvang van de groep. Contacteer mij gerust via mijn e-mailadres: vipboy_69@hotmail.com
(Pascal Bolle)

De laatste vuurtorenwachter zei

Bovenstaande reactie van Pascal Blomme is extreem vreemd. De klas is wel degelijk deze van meester Blomme in 1959. De foto werd genomen op de speelplaats van de school van Bredene-Duinen.

De laatste vuurtorenwachter zei

PS: Ik bedoel Pascal Bolle hé, niet Pascal Blomme. (De verwarring is al groot genoeg zo.)

Luc Blomme zei

Ik herken nog altijd mijn eigen vader, Pascal. En ik vermoed dat Flor ook nog zichzelf herkent op die foto van 1959, getrokken in de school van Bredene Duinen...