vrijdag 24 oktober 2014

Vier twee vier




WE SPELEN ALTIJD in de formatie 4-2-4. De vier verdedigers beletten elke doorgang, de aanvallers moeten alleen scoren en de middenvelders schoppen de bal zo ver mogelijk weg. Soms is er sprake van een slingerback. Vaag herinner ik me een merkwaardige regel — zij het alleen bij strandwedstrijden — die stelt dat drie corners gelijk zijn aan één penalty. Mijn geheugen laat me in de steek bij de vraag of wij ooit een wedstrijd winnen. En wij, dat zijn de voetballers met de afgewassen kleuren van het Patronaat. Boven van links nr rechts: Serge Schaut, Pierre de Maeyer, Erik Poppe, Marc Knockaert, Willy Versluys, Danny Crabeels, Honoré Pitteljon. Onderaan van l. nr r.: Ronny David, Flor Vandekerckhove, Bert Tas, Gilbert Coenye.
'Patronaat' veronderstelt in deze geseculariseerde wereld enige uitleg. Het verschijnsel ontstaat in België rond 1850, wanneer pastoors jongeren beginnen op te vangen in een zondagsschool. Het schoolse element valt weg en de patronaten worden ontspanningsclubs. In de vroege jaren zestig is er zo een in Bredene-Sas en een in Bredene-Duinen. Wij zijn die van de Duinen. Ons lokaal bevindt zich onder de kerk, in de crypte. Later kun je ons, onder de verlichte naam Patro, in een tearoom vinden, nog later in een danszaal en uiteindelijk in een nauwelijks verlichte dancing; verhuizingen waarin onze hormonen een belangrijke rol spelen.
Maar we hebben het over onze voetbalclub die, zo leert bovenstaande foto, armlastig is. De meesten van ons doen het op baskets of turnpantoffels. (Meer dan eens blijft de bal liggen, terwijl een pantoffel doel treft.) Als er truitjes zijn, dan nooit genoeg om iedereen te kleden. Het plein moeten we huren. Veelal ligt dat nabij de vuurtoren: het plein van de ISNO.
U begrijpt dat de club geen kweekvijver van talent is. De beste man is ongetwijfeld Ronny David. Onlangs heb ik Ronny weergezien, aan zijn omvang is te zien dat hij de sport inmiddels afgezworen heeft. Erik Poppe is niet zo goed als Ronny, maar toch beter dan de rest, en ik meen te weten dat hij later in het liefhebbersvoetbal terechtkomt, met name in de caféploeg Tijl of in de ploeg met de proletarische naam Bouwvak Bredene. Of zijn dat twee namen van dezelfde ploeg? 
Mijn voetballende neef Dirk probeert het me uit te leggen. Bouwvak Bredene en FC Tijl zijn wel degelijk twee verschillende ploegen. De eerste is aangesloten bij de Belgische voetbalbond en speelt zijn matchen op zaterdag. FC Tijl neemt deel aan het Perkeztornooi en speelt op zondag. Het patronaat, waarvan in de tekst sprake, wordt later Jeugdclub De Schelpe. Die jeugdclub heeft een voetbalploeg die eveneens in het Perkeztornooi aantreedt, en daar concurrent van FC Tijl is. Uiteindelijk vindt ook de voetbalclub van de jeugdclub onderdak in café Tijl. De aldaar reeds bestaande voetbalploeg FC Tijl kiest een andere naam en de voetbalclub van De Schelpe wordt nu herdoopt tot FC Tijl. (Hopelijk heb ik dat allemaal goed begrepen.)

[De Laatste Vuurtorenwachter heeft dit al in 2014 gepost. In 2021 redigeer ik het stukje opnieuw, ten behoeve van enkele FB-groepen die over Bredene en de (oud-)Bredenaars berichten.]

2 opmerkingen:

De laatste vuurtorenwachter zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
williamschreus@gmail.com zei

Flor , Danny Crabeels isbij de Zeescouts gewweest ! Heeft hij daar zijn Brevet gehaald ?