woensdag 17 december 2014

Van de Kapellestraat naar de Kapelstraat




Er zit een halve eeuw tussen de twee foto’s. Het eerste beeld vult de voorkant van een postkaart, de tweede foto maak ik in de winter 2014-15. Beide tonen ons dezelfde straat in Bredene. Op de eerste foto heet die Kapellestraat, op de tweede is dat Kapelstraat geworden; een mens vraagt zich af waarom.

De huizenrij op de eerste foto oogt anarchistisch. Het beeld is typisch voor de belgitude: ‘t steekt zo nauwe nie. Een hoekgebouw van drie verdiepingen wordt gevolgd door een winkelhuis met twee etages, het daaropvolgende huis heeft genoeg aan een enkele bovenverdieping en een plat dak, het volgende is weer anders en dat gaat zo door. 
Daar is radicaal komaf mee gemaakt. Elk gebouw toont ons nu evenveel bovenverdiepingen. Ik stel me voor dat die appartementen inwisselbaar zijn en dat alleen de gevelornamenten het verschil maken. Is de Kapelstraat mooier dan de Kapellestraat? Ah, over smaken & kleuren valt niet te twisten en voor de rest is het zoals de Brit het zegt: beauty is in the eye of the beholder.
Hoeveel gezinnen wonen daar vandaag? Ik probeer de appartementen te tellen, maar geraak de tel kwijt. De mensen in de Kapelstraat wonen zo te zien dichter op elkaar dan deze in de Kapellestraat. Vroeger woonde je, laat ons zeggen, in de breedte, nu woon je in de hoogte. Om het voor al dat volk leefbaar te houden heeft men het fietspad breder gemaakt en het smalle voetpad ter linkerzijde heeft in de Kapelstraat de allures van een promenade gekregen.
In de Kapellestraat wijst een verkeersbord ons erop dat daar niet geparkeerd mag worden. In de Kapelstraat is ’t zelfs verboden te stationeren. In de tijd van de Kapellestraat is 't daar een kruispunt, de auto's komen van overal, er staan zelfs verkeerslichten. Nu is die hoek autoluw geworden: links is de Koninklijke baan afgesloten, rechts is er in de zomer een winkelwandelstraat. Nog details: In de Kapelstraat ligt de elektriciteit onder de grond, in de Kapellestraat hangen de kabels in de lucht. Ook uit de lucht verdwenen zijn de televisieantennes. Op de oude foto zien we nog zo'n exemplaar waarmee je Brussel Vlaams en Rijsel kon ontvangen.
Er is veel veranderd, er is ook veel gebleven. Het gebouw op de hoek heet nog altijd Helvetia, zowel de Kapellestraat als de Kapelstraat hebben een gebouw dat Meiboom heet en een beetje verder ook een Queen Mary; het oude leeft voort in het nieuwe. En wij zijn de laatsten die beide beleefd hebben.
Flor Vandekerckhove

[De post dateert van 2014. In 2021 redigeer ik hem opnieuw, 
ten behoeve van de FB-groep Bredene van en voor iedereen.]



Geen opmerkingen: