zondag 3 april 2016

Nooit de Monks vergeten

Net zoals iedereen heeft ook De Laatste Vuurtorenwachter een taak te vervullen, een levenstaak. Hij heeft er zelfs meerdere. Een ervan bestaat erin linkse evenementen uit zijn jeugd aan de vergetelheid te ontrukken, zodat ze in deze rechtse tijden niet door snoodaards verdonkeremaand kunnen worden
Vandaar dat hij heden zijn vuurtorenlicht werpt op de rockgroep the Monks. een soort anti-Beatles groep uit de sixties: kort haar, geschoren kruin zoals bij monniken en een imago van harde jongens. Ook merkwaardig: de band werd gevormd door Amerikaanse soldaten die in de jaren zestig in Duitsland gekazerneerd waren.
Vijftig jaar geleden produceerden ze Black Monk Time, hun enige langspeelplaat. Na hun legerdienst keerden ze weer naar huis en dan was het eigenlijk over, alhoewel ze dat niet meteen wilden toegeven. Maar vergeten werden ze niet, want tien jaar geleden werd Monks: The Transatlantic Feedback gedraaid, een documentaire film over de groep. De intro staat daarOver die film kun je op Youtube overigens een interessant Duits interview beluisteren en dat start hier.
In die docu kent gitarist en zanger Gary Burger (†) veel politieke betekenis aan de titelsong Monk Time. Dat wordt merkwaardig genoeg ferm tegengesproken door de andere bandleden. Maar misschien kun je je daar zelf een mening over vormen, want ik heb de tekst vertaald en het origineel is te horen als eerste song op de langspeelplaat die hieronder helemaal te beluisteren valt, tenzij Youtube hem daar nu weghaalt, wat me al meerdere malen overkomen is. En denk eraan, dit is een plaat uit 1966 !
Oké, mijn naam is Gary.
Daar gaan we, het is beattijd, het is hoptijd, het is monniktijd, nu!
Je weet dat we niet van het leger houden.
Welk leger?
Wie maalt er om welk leger?
Waarom vermoord je daar al die kinderen in Vietnam?
Boze Viet Cong.
Mijn broer stierf in Vietnam!
James Bond, wie was hij?
Stop ermee, stop ermee, ik vind het niet leuk!
Het is te luid voor mijn oren.
Er komen kutjes in overvloed en daar houden wij van.
We houden niet van de atoombom.
Stop ermee, stop ermee, ik vind het niet leuk. . . stop er mee!
Wat is je bedoeling Larry?
Ah, je denkt zoals ik denk!
Je bent een monnik, ik ben een monnik, we zijn allemaal monniken!
Dave, Larry, Eddie, Roger, iedereen, daar gaan we!
het is beattijd, het is hoptijd, het is monniktijd, nu!
Flor Vandekerckhove


Een reactie posten