zondag 6 augustus 2017

De nekker van de Nukker

Links schermafdruk van Google Streetview. Rechts: De Nukkerbrug vooraleer hij in 1959 vernieuwd en verbreed werd. Aan de overkant van de Noord-Ede zien we rechts het ook al in 1881 bestaande 'Estaminet De Nukkerbrug'. Over de herkomst van het woord estaminet staat hier een verhaal, een van de mooiste die ik ooit geschreven heb en gebaseerd op waargebeurde feiten.




In mijn mailbox valt een afbeelding van de Nukkerstraat in Bredene, overduidelijk een screenshot van Google Streetview. Vooraan staat een figuur die alle aandacht naar zich toetrekt. Zorro? Bobbejaan Schoepen? Het antwoord ligt vervat, meldt me de afzender, in de geschiedenis van de wijk.
Laat me eens kijken; Nukkerwijk, Nukkerbrug, Nukkerstraat… Met mijn vragen trek ik naar heemkring Ter Cuere. Daar haalt men een tekst uit de kast van de volkskundige auteur Karel Clybouw, waarin ik, zo verzekert men me, alles zal vinden wat ik zoek: ‘Noord-Ede, Nukkerbrug, Nekkers. Wahrheit und Dichtung.’ Hij staat In Jaarboek 1981 van de heemkring.
In 1931 kopieert onderwijzer Clybouw een niet ondertekend oud handschrift: 
In Vlaanderen was eertijds de Nekker of Waterduivel aanzien als een nachtzwervend dier, gelijkenden aan eenen wangedrocht dat traagzaam liep rond den reiger in de nabijheid van waterloopen, en een gerucht miek gelijkende aan een gerammel van ketens. Het bijgeloof aan den Waterduivel was sterk ingeworteld bij ons volk gedurende de XVII en XVIII eeuwen. De Nukkerbrug te Breedene had vroeger ook eene droevige beroemdheid bij onze inwoners en de dorpelingen vreesden dezen gevaarlijke weg des nachts te moeten voorbijkomen. Het volksgeloof zag in den weerwolf of waterduivel eene vervloekte ziel, veroordeeld om des nachts op de aarde rond te dolen, of ook nog was het een schepsel, verbonden door zekere overeenkomst aan den duivel voor een tijdperk van zeven jaren. Hij ontving voor loon een plaket (16 cents) daags, maar indien hij zijnen dienst niet getrouw vervulde, werd hij geweldig overladen met stokslagen. (…)’
De waternekker van de nukkerwijk! Ik had het moeten weten, want ik heb hier eerder al iets over deze kwelgeest geschreven. Meer zelfs, ik heb er daar al een eigen verhaal aan gewijd. Beweert de afzender van de foto dat we in de Nukkerstraat de waternekker zien staan? En is dat een portootje waar hij aan nipt?
Flor Vandekerckhove


[De Laatste Vuurtorenwachter post dit verhaal in 2017. In 2021 redigeer ik het stuk opnieuw, ten behoeve van enkele FB-groepen die zich over Bredene en de Bredenaars buigen.]


Waar ik de inspiratie haal

www.youtube.com/watch?v=4pQrVhBCxqk

Geen opmerkingen: