donderdag 14 december 2017

Een medisch raadsel

Kan ik ziek worden, ernstig ziek, van het drinken van grenadine? Ik vraag me af of het mogelijk is. 
Ja, zult u zeggen, daar kunt u suikerziekte van krijgen. Maar ik drink grenadine zonder suiker. Kan ik daarvan ook een ziekte krijgen? Van grenadine met 0% suiker, van Boni, uit de Colruyt? Want ik drink daar inderdaad overmatig veel van. Ik denk dat ik daar de allergrootste consument van ben, ter wereld ja, van grenadine zonder suiker ja, dat denk ik ja.
Aan zo’n dingen zit ik te denken, terwijl ik een scheut aan mijn glas toevoeg. De poes komt bij me zitten, mijn vriendin kijkt naar de televisie. Het water kleurt fel rood en mijn gedachten waaieren uit.
Ik ben de enige die daar zoveel van drinkt. Daardoor herkent de huisdokter die ziekte niet, er is geen voorgaande. 
Het gaat van kwaad naar erger en ik loop heel het rijtje af, ziekenhuis in ziekenhuis uit, maar niemand weet raad. De geneeskunde staat voor dan een raadsel. De ziekte krijgt vrij spel. 
De oorzaak van mijn overlijden blijft onopgelost. Onbekend als ze is neemt de ziekte me met haar mee in 't graf en ook omgekeerd: ik neem de ziekte mee in ‘t graf.
De kans dat er later herkenning volgt is omzeggens nul. Dat kan alleen als er nog iemand geboren wordt die daar zoveel van drinkt, wat niet waarschijnlijk is. En dan moet die mens daar eerst nog ziek van worden en er vervolgens ook nog eens aan sterven. Dan zijn we alweer tientallen jaren verder, misschien zelfs honderden. Tegen die tijd is mijn overlijden al lang vergeten. Niemand zal zeggen: ‘In het tweede decennium van de XXIste eeuw is er nog zo’n geval geweest. Laat ons de ziekte derhalve een naam geven: de grenadine-zonder-suiker-ziekte.
Mijn dood is ontdaan van alle betekenis voor de geneeskunde, mijn overlijden is van generlei waarde voor de wetenschap. Mijn leven heeft nergens toe gediend en mijn dood nog minder.
‘Waarover ben je aan 't piekeren?’ vraagt mijn vriendin, ‘Waaraan denk je? Je bent zo bleek geworden.’
'Nergens aan,' antwoord ik. Da's niet eens gelogen en je moet ook niet altijd alles willen zeggen.

Flor Vandekerckhove

Geen opmerkingen: