woensdag 6 mei 2020

Een zelfonderzoek (eigenlijk twee)

Zelfonderzoek van Marijke en Flor Vandekerckhove 
is gratis. Vraag ernaar via liefkemores@telenet.be⇲.
Marijke Vandekerckhove is veel dingen tegelijk. Ze is bijvoorbeeld 1,76 meter. Ze is ook iemands kind, in casu het mijne, en uiteraard ook dat van haar moeder. Ze is halverwege de veertig en kleinkind van vier mensen; allemaal dingen waar ze niets voor heeft moeten doen. Ze is iemands moeder en iemands gezellin, zaken die wel een inzet vragen. En ze is, net als u, een sociaal-economisch wezen, ze levert een maatschappelijke bijdrage. Ze werkt met name als styliste/designer. Na dat werk is ze creative director van Benny Blasé, een kunstenaarscollectief in het niemandsland tussen mode en beeldende kunsten; wat zowel in een collectie herenhemden resulteert (en merkwaardige mondmaskers!) als in performances. Als zelfstandig beeldend kunstenaar produceert Marijke daarnaast werk dat ze in ‘onderzoekingen’ samenbrengt. Een ervan heet Zelfonderzoek. Daarover zegt ze: ‘Hoe hou je als kunstenaar een gezin draaiend? Hoe combineer je makerschap en moederschap? Hoe kan iemand die full time uit werken gaat, daarnaast ook kunst maken? … Dat is mijn situatie, het is ook mijn zelfonderzoek.’  Mij laat de vraagstelling zowel aan A Room of One's Own denken, het feministische essay van Virginia Woolf, als aan de antwoorden die John Lennon in Working Class Hero op zo’n vragen formuleert: Till you're so fucking crazy you can't follow their rules
Marijkes zelfonderzoek resulteert niet in een essay en evenmin in een song, wel in een fotoreeks van 14 zelfportretten. Sommige lijken haast snapshots, andere zijn duidelijk resultaat van ingewikkelde ensceneringen. Elk beeld is een eigen interpretatie van een facet van het/haar leven, en het geheel getuigt van de gelaagdheid ervan.
En nu iets anders. In mij sluimert al enige tijd de gedachte om samen met mijn zoon Bert een boekje te produceren. Dat is er nog niet, maar u vindt hier en daar al sporen en u hoort ook al een stukje op de podcast. Toen dacht ik: als ik dat met Bert doe, moet ik ook zo’n boekje met Marijke maken. 
Dat boekje is er wel. Naast het zelfonderzoek van mijn dochter heb ik het mijne geplaatst: een alfabet van extreem korte citaten, lukraak gekozen uit wat ik eerder als jeugdherinneringen gepubliceerd heb, William Wordsworth gelijk gevend waar hij zegt: The Child is Father of the Man.
In de goede traditie van uitgeverij De Lachende Visch is ook dit boekje (e-boek, PDF, 46 pp) gratis. Want in tegenstelling tot wat politiek rechts u wijsmaakt: gratis bestaat wel degelijk, u hoeft het alleen te bedingen. In maatschappelijke kwesties bedingt u dat met sociale actie, in 't geval van dat boekje doet u het middels een gewone vraag aan liefkemores@telenet.be.

Geen opmerkingen: