vrijdag 7 mei 2021

Een wijkschool genaamd Astrid


Bredene Duinen, iets dichter bij ons dan halverwege de eeuw. — Eerst is er alleen maar katholiek onderwijs en opeens — als bij donderslag! — is er keuze, opeens is er ook een neutrale school. Opeens! Zo ziet het er althans in mijn herinnering uit. Klasmakkers, zoals Gilbert Huysmans en Léon Jourdain, verdwijnen plotsklaps en duiken weer op in de gemeenteschool die gemeenzaam Astrid heet. Over de geschiedenis van dat gebouw weet ik wel een en ander↗︎, over de school weet ik nauwelijks iets. Oud-burgemeester Willy Vanhooren↗︎ helpt me uit mijn onwetendheid en wat blijkt? Zo plotsklaps is dat nu ook weer niet gebeurd: 
‘Oorspronkelijk gaat het gemeenteschooltje van start in een annexe van hotel Jean in de Gentstraat. Eerst een kleuterafdeling. Mijn zus, die van 1953 is, tekent daar present. Ik herinner me dat een van de eerste juffen Focquet heet. Jaarlijks wordt er een hogere klas toegevoegd. Ik denk dat de school naar het Astridgebouw verhuist zodra er een eerste studiejaar is. Eerst is het een gemeenteschool, die aan de staat wordt overgedragen ten tijde van burgemeester Plovie, ik denk eind jaren vijftig, begin jaren zestig.’ 
Wat Willy zegt, wordt bevestigd door Zoeklicht op Bredene
Ook het officieel onderwijs stichtte te Bredene-Bad een wijkschool. Deze leerlingen werden eerst voorlopig ondergebracht in een aanhorigheid van het hotel ‘Jean’ in de Gentstraat (…) om vervolgens te verhuizen naar het gebouw van de home Astrid. Sedert aanvang van het schooljaar 1967-68 is thans een nieuwe wijkschool in gebruik genomen, bestaande uit geprefabriceerde paviljoenen gelegen nabij de Duinenstraat.’ (Wat daar thans Schoolstraat heet.) 
We kennen wel nog niet het exacte jaar waarin de gemeentelijke wijkschool zijn intrek in de Astrid neemt, maar de kans is groot dat lezers het ons gaan meedelen.
Bovenstaande en onderstaande foto’s tonen ons een feestelijke aangelegenheid in de ‘Astrid’. Bovenaan een toneeluitvoering, onderaan een prijsuitreiking, wellicht op dezelfde dag in 1960. We nummeren de kinderen bovenaan en proberen de ontbrekende namen te traceren: (1) ?; (2) Gilbert Huysmans↗︎; (3) Léon Jourdain↗︎; (4) Gilbert Gevaert; (5) Rosette Gevaert; (6) Roland Decouter↗︎; (7) Nadia Pauwels (†); (8) Ronny Demeulenaere; (9) Micheline Vaneenoo; (10) Catillon; (11) ? Van de foto onderaan kennen we de drie kinderen die in ’t midden staan. Van links naar rechts: Gilbert Gevaert, Léon Jourdain en Marie-José Smets↗︎.  Marie-José herinnert zich dat het meisje in het witte jurkje Christiane heet, de achternaam ontglipt haar. Achteraan, rechts, zit burgemeester Auguste Plovie↗︎. Links vooraan staat meester Roger Questier. Willy Vanhooren weet me nog te melden dat zijn vader, Raymond, omzeggens helemaal verscholen achter Gilbert Gevaert zit, de vader van die laatste is er ook, ook van die mens vang je achteraan een glimp op, die twee vaders zijn op dat moment gemeenteraadslid.


Het einde der coronatijden 

https://www.youtube.com/watch?v=LIHTLIpU4fM  

Geen opmerkingen: