vrijdag 11 maart 2022

Op zoek naar mijn Gentse roots (V)

Freddy Versluys↗︎ laat me weten dat de geportretteerde moto een Sarolea is, machine van Belgische makelij. De fabriek stond in Herstal. Hij vermoedt dat het een 5OO cc  betreft, met vooraan schommelvork, achteraan zonder vering. Het bouwjaar zal waarschijnlijk voor de Tweede Wereldoorlog te vinden zijn, eind jaren dertig. Freddy: ‘Ik heb in mijn oldtimercollectie nog een exemplaar van 1936 staan, en daar lijkt hij sterk op. Mijn vader Kamiel heeft in de jaren vijftig nog aan cross gedaan met een Sarolea 500 cc, waarna mijn neef Noël Versluys zijn motocrosscarrière begin de jaren zestig met diezelfde motor start, maar dan in motocrossuitvoering, die maakte de fabriek toen ook al.' 
Rechts, filmhuis Cine Skoop, voorheen UFAC.


Op de zwart-witfoto herken ik mijn vader, Marcel Vandekerckhove, als jongeman. Hij zit achteraan op de zware moto van zijn maat Daniël Vermeersch. Twee West-Vlamingen, ze wonen in Bredene. 
Later trouwt Marcel met de Gentse Henriette De Clercq, ze worden mijn ouders. Ook Daniël trouwt. Zijn echtgenote heet Rachel Vandamme, ook een Gentse. Heel zeker van dat laatste ben ik niet, spreek me tegen als ’t niet waar is. Waar ik wel zeker van ben is dit. In de jaren vijftig baat het koppel Daniël-Rachel een horecazaak uit op het Sint-Annaplein 63 — toen Van Arteveldeplein — in Gent. (*) Mijn familie uit Bredene gaat hen daar opzoeken. De herinnering stamt uit mijn kindertijd, maar is levendig. Statige inkom, waar je je naam aan een gastenboek kunt toevoegen. Rechts van die inkom: het café. Een lange toog verbindt de bediening met de achterliggende zaal, waar het op dat moment vollen bak is, er staat een orkest op de scene. In de hall leiden trappen je naar statige borstbeelden, ik vermoed Belgische vorsten, en deuren die toegang tot vergaderzalen geven.
Ik ken de zaak ook van later. In het gebouw wordt in 1970 Cine Skoop ondergebracht. In het geschiedenisoverzicht↗︎ van dat filmhuis lees ik dat Ben Ter Elst ermee start in de oude U.F.A.C.-ruimte. Elders vind ik dat UFAC staat voor Union Royale des Fraternelles d’Anciens Combattants, een oud-strijdersvereniging.
Flor Vandekerckhove


(*) Later vestigt het koppel zich in Bredene, waar ze tot aan hun pensionering pension Bastogne in de Kasteellaan uitbaten.

3 opmerkingen:

Schampier zei

Ik verwar vermoedelijk met een Vermeersch die in de Golstraat woonde naast Cornelis.
Die vrouw haar voornaam was Luise en mijn moeder ging daar veel op bezoek.
Ze hadden twee zonen Norbert en Gilbert Vermeersch. Een van die zonen heb ik over laatst gezien in het J. Maescentrum.
Maar toch grote twijfel met de idee dat hun vader ook Daniel noemde.

Schampier zei

Golfstraat ipv Golstraat en de naam van de vrouw Louise ipv Luise. Sorry.

De laatste vuurtorenwachter zei

@ Schamper — Daniël Vermeersch had familiale banden met Louise Vermeersch. Maar welke? Volgens een nicht van me moesten de zonen van Cornelis nonkel tegen Daniël zeggen, wat van hem een broer maakt van de echtgenote van die Cornelis. Van Fernand Moeyaert verneem ik dat Daniël ook de broer was van de vrouwen van de gebroeders Rosseel.