vrijdag 24 maart 2023

Nieuwe aanwinst in mijn nutteloze-boekenkast

Nutteloos geworden telefooncellen ombouwen tot boekenruilkast, ’t lijkt me een goed idee. Op de lijst van ‘alle’ Boekenruilkasten in België vind ik er wel geen voorbeeld van, maar in Frankrijk bestaat ’t dus wel. Ook elders in de wereld gaat men met die waardeloos geworden telefooncellen creatief tewerk. Iemand maakte er een aquarium van.

Le Rialet, 19 maart — Terwijl ik in Le Rialet op Tania wacht, wier wandeling er eindigt, valt mijn oog op een gewezen telefooncel, nu boekenruilkast. Ook omdat er een gure wind over dat dorp waait, ga ik de inhoud van dat kot bekijken. Weer buitenkomen doe ik met de The Concise Oxford Dictionary, woordenboek dat ik toevoeg aan de kast in mijn vakantiehuisje, waar ik nutteloos geworden dictionaires verzamel. De nieuwe aanwinst heet The Concise Oxford Dictionary. The New Edition for the 1990’s. Het woord concise ken ik niet, gelukkig staat het in dat woordenboek: ‘brief but comprehensive in expression.’
Wat me herinnert aan mijn kindertijd. Ik ben tien, elf jaar en mama laat een mens in huis die encyclopedieën verkoopt. ‘Als uw zoon,’ gaat de man gewiekst van start, ‘elke dag één woord uit de encyclopedie leert, wordt hij slimmer dan om ’t even wie.’ Zelf vind ik dat een krachtig argument, maar moeder zegt dat ze er nog eens over zal nadenken. Waardoor ik de onwetende mens gebleven ben die u kent, niet in staat om deel te nemen aan De slimste mens ter wereld, zelfs niet aan Blokken.

Flor Vandekerckhove


Ik verblijf nog steeds in Franse gebergten, waar de internetverbinding schaars is, maar eergisteren kon ik toch een video posten: 'De oneliner van het gebergte.

1 opmerking:

Moois van mie zei

Wat een goed idee om een telefooncel daarvoor te gebruiken!