maandag 6 november 2023

Als ge maar gezond zijt

Comic Book + specialiseert zich in het digitaal archiveren van oude stripverhalen en pulp. De site is een ware schatkamer, leuk om in te verdwalen en bij wijlen ook erg stimulerend. Dan verknip ik zo ’n strip al eens om eigengereide tekstballonnen toe te voegen aan een uit 't verband gerukte selectie — hier staat een ouder voorbeeld. ’t Is niet iets wat ik uitvind hoor, de cut-up en de détournement zijn oude technieken van dada, surrealisten, William Burroughs en de situationisten. 


Tijdens het stormweer van zaterdag graaide ik in de schatkamer van Comic Book +. Ik bleef hangen bij All True Detectives van april 1952. Daaruit graaide ik een hoop prentjes die in oorsprong niets met elkaar te maken hadden, tot de combinatie van drie ervan een nieuw verhaal liet zien: bovenstaande strip. Ik voeg er nu een oproep aan toe: wie zich oude gezegden uit de kindertijd, genre ‘Als ge maar gezond zijt, herinnert, laat me die weten:liefkemores@telenet.be. Ik duik dan nog eens in Comic Book + om er (on)gepaste beelden aan vast te haken.

Flor Vandekerckhove


De digitale publicaties (pdf en EPUB) van De Lachende Visch zijn gratis. Mail erom (en vermeld de titel): liefkemores@telenet.be.

Geen opmerkingen: