maandag 3 februari 2020

De even plotse als vreemde verdwijning van Avondgenoegen (I)

— De originele kaft van de strip. —
Tegelijk met de oprichting van de Ostend Social Club Avondgenoegen verschijnt er halverwege 2019 een nieuwe FB-account. Haast dagelijks post Liefke Mores daarin foto’s en filmpjes, steeds vergezeld van de bede om het duo via liefkemores@telenet.be te boeken. ZONDER RESULTAAT !
De laatste FB-post dateert van 29 januari: Drie meisjes op de pier. Het filmpje toont het DNA van Avondgenoegen: poëtische tekst van Flor Vandekerckhove op poëtische muziek van Dimer Geedts. Er staat een alarmerend bericht bij: Boek vandaag nog Avondgenoegen, want voorwaar ik zeg u: morgen zal het te laat zijn. En zeg dan niet dat u niet verwittigd werd.’ Ondanks de dreigende taal hapt niemand toe. Daarna niets meer. Niet alleen op FB trouwens, nergens verneemt iemand nog iets van Avondgenoegen. De Ostend Social Club lijkt wel heel & gans uit het multiversum (*) verdwenen te zijn.
Geheel in overeenstemming met zijn poëtica onderneemt De Laatste een zoektocht. De techniek van de détournement lijkt hem hiervoor uitermate geschikt, de verdraaiing of omkering, waarvoor Marcel Duchamp met zijn beroemde pisbak destijds de start heeft gegeven en die het situationisme later gepopulariseerd heeft.
Als basis kiest De Laatste voor een Nederlands beeldverhaal uit 1948, ouder dus dan Flor Vandekerckhove zelve, wat voordelig is al weet ik niet waarom. Het betreft een strip rond de held Bob Crack. Dat verhaal wordt nu verdraaid in een zoektocht naar Avondgenoegen. In de beste tradities van De Weggeefwinkel wordt de prijs gereduceerd van 30 cent in 1948 tot 0 cent In 2020.
Zal De Laatste Vuurtorenwachter er op die manier in slagen Avondgenoegen te vinden? The proof of the pudding is in the eating! Volg de avonturen van twee hardwerkende dichters die zich in de zaak vastbijten. Vanaf heden op dit scherm!
Flor Vandekerckhove


(*) Wie meer over de term multiversum wil weten, klikt hier !



De volgende aflevering staat hier.


Geen opmerkingen: