maandag 20 november 2023

Neen, ik vergeet hem niet

DRIE JAAR GELEDEN haalt een flik me van de weg. Hij beweert dat ik achter ’t stuur aan ’t telefoneren ben. Onzin! Ik wil dat aantonen door hem in mijn telefoon te laten kijken, daarin kan hij zien wanneer ik voor ’t laatst gebeld heb, wanneer iemand mij voor ’t laatst gebeld heeft, wanneer ik voor ’t laatst een sms verstuurd/ontvangen heb, ik wil alles tonen. Dat vindt hij onnodig, zegt hij, zijn vaststelling volstaat. Hij begint te schrijven. De pretentie van de man met een wapen!
Er volgt een gepeperde rekening. Eerst denk ik eraan die voor de rechtbank aan te vechten, maar wat doe je als ‘zijn vaststelling volstaat’? Ik kan mijn belgegevens opvragen, met een advocaat naar de rechtbank trekken en daar in ’t beste geval opschorting van straf verwerven. Ik maak de som — aangetekend schrijven, verplaatsing naar Brugge, advocaat…— en zie dat het mij minstens evenveel kost als de mij gepresenteerde rekening (gesteld dat ik dat daar gelijk krijg, uiteraard, wat zelfs niet zeker is.)
Dus doe ik iets anders. Ik neem de narrenstok ter hand en publiceer Grinderman ontwapend↗︎, gedicht in kwatrijnen, waarin ik luid verkondig wat die flik me aan inzicht geschonken heeft. Bijvoorbeeld dit:


Voortaan hecht ik geloof aan elkeen die zegt dat hij door zo’n Grinderman
Racistisch werd behandeld en ik geloof elkeen die zegt dat hij zonder 
Reden door zo’n aapmens in elkaar geslagen werd en ik geloof hen 
Vanaf heden onvoorwaardelijk want ’t zijn waarlijk apen met een wapen


En ik neem me voor om jaarlijks, zo lang ik leef, rond deze tijd aan die kwestie te herinneren. Twee jaar geleden deed ik dat in Poëzie en rock 'n roll↗︎, waarin ik vertel welke rol Nick Cave in het ontstaan van het gedicht speelt. Verleden jaar deed ik het in ’t gezelschap van Germaine, tof vrouwmens hoor, je moet hiermaar eens kijken. En dit jaar doe het ik het met bovenstaand koppel punkers op leeftijd.

De digitale publicaties (pdf) van De Lachende Visch zijn gratis. 
Mail erom (en vermeld de titel): liefkemores@telenet.be.

Geen opmerkingen: