donderdag 27 juni 2024

Ik kan het nog altijd niet


IN DE STRIP Joyce for Beginners gaat het alzo: James Joyce heeft heel de dag hard gewerkt aan Ulysses. Heeft hij veel geschreven? ‘Twee zinnen’, antwoordt Joyce. De andere weer: ‘Was je op zoek naar de juiste woorden?’ Joyce: ‘De woorden heb ik, wat ik zoek is hun plaats in de zin.’ (°)
Daar moet ik weer aan denken nu ik in de krant een opiniestuk van pianist Florestan Bataillie lees. (°°)
Als muzikant spendeerde ik uren aan mijn instrument om het te leren beheersen. Ik kan het nog altijd niet. En ik zal er vrede mee moeten leren nemen dat het een eeuwige strijd wordt tussen dat zwarte beest met 88 toetsen en mezelf. (…) De tijd tikt. Steeds voorwaarts. Wat we ermee doen tot het voor ons op is, staat ons slechts ten dele vrij. Wat mij betreft is dat graag sukkelen aan het instrument (…).
Dat is ook wat James Joyce doet: 'graag sukkelen' aan zijn instrument, de taal. Die twee zinnen, dat lukt eerst niet goed. En hij probeert en probeert, hij probeert een dag lang. Tot het goed zit (I think I have it.) Ik wil me niet op ’t niveau van de meester heisen, maar dat is ook wat ik doe, het is wat elke schrijver doet, althans hoort te doen. En net als pianist Florestan Bataillie durf ik te zeggen: ik kan het nog altijd niet
Enkele dagen geleden plaatste ik hier een driezinnenverhaal, oefening met drie zinnen. Ik had het nog maar gepost of ik dacht alweer: dat kan beter, en ’t zou nog beter zijn als ik 't in twee zinnen doe. Nu ziet dat stukje er al heel anders uit. I think I have it. (Flor Vandekerckhove)

I have the words already. What I am seeking is het perfect order of words in the sentence. Links: 25 juni. Rechts: 27 juni.


(°) David Norris & Carl Flint. Joyce for Beginners. 176 pp. Uitg. Icon Books. 1995.

 


 


 

(°°) Florestan Bataillie in Valt er met AI echt iets te beleven? In DS 24 juni 2024. 

Geen opmerkingen: