woensdag 26 juni 2024

Juwelen op de Baelskaai, vroeger en nu

Het hoekhuis heet niet langer Baelskaai 2, je zegt nu ONE, soortement opwaardering. Die ONE is ook breder dan de 2, de nieuwe gevel slorpt ook die van Valcke op, smederij Saint-Martin (toen nr 4), Reddingsboten SKB (toen Baelskaai 6) en misschien ook de smisse van Schockaert (nummer 7) en scheepsdiesel Renaud (nummer 8), het lukt me niet goed om die oude afstanden daar nog in te schatten. [Roland François bezorgt me nog een oudere namenlijst van de daar gelegen bedrijven: de rij bestond uit Vissersverbroedering, Valcke, St Martin, weerom Valcke vroeger SEGE, Schilderwerken Van Eygen, en dan de Smidse van Schockaert, dan Tavernier werd later Renaud, en SKB en later de IJsfabriek van Alex Vieren …!


OOSTENDE — ’t Zijn wel mijn zaken niet, maar ik volg toch met aandacht de ontwikkelingen op de Oosteroever, zeker als ze zich op de hoek Baelskaai-Vuurtorendok voordoen, waar ik gewoond heb
Het contrast met mijn tijd is groot, zoals ook de fotocompositie toont die ik hierboven plaats. Links: de site in ’t midden van vorige eeuw, dat zie je aan de Renault 4CV die daar geparkeerd staat, ‘bolhoedje’ dat tussen 1947 en 1961 geproduceerd wordt, je ziet het ook aan de gevelopschriften: vooraan Valcke en op het hoekhuis Visschersverboedering waar je voor garens, touwwerk, staaldraad, 'gasoil', oliën en vetten terechtkunt. Later komen daar kantoren van HooverLloyd die naar Engeland zoeft, nog later redigeer ik er Het Visserijblad. Rechts op de fotocombinatie sta ik parmantig naar die plek te wijzen, zoals het er daar nu uitziet.
Touwwerk en oliën ga je op die hoek niet meer kopen, je zult er evenmin de georganiseerde chaos aantreffen die ik daar wist te cultiveren. De ramen zijn nu afgedekt met indrukwekkende berichten die de voorbijganger attenderen op wat komen gaat: een winkel met twee ingangen. Boven de ingangsdeur kant Vuurtorendok staat Jochen Leën, boven de Baelskaaideur staat Granada, twee namen voor dezelfde winkel die verwijst naar soortgelijke verkooppunten in hotel La butte aux bois in Lanaken — Jochen Leën is mede-eigenaar — , hotel Stiemerheide in Genk — ook dat hotel heeft Leën als mede-eigenaar —, hotel Botanic Sanctuary in Antwerpen, met meer dan alleen juwelen en een galerie in Tucson Arizonamet fossielen, mineralen, juwelen, kunst — onder meer van mijn maat Tom Liekens. Ik wil maar zeggen: DAT ZAL WAT WORDEN! Je kunt dan op de Baelskaai eindelijk eens een ring van bijvoorbeeld 14.000 euro kopen.
Andere tijden! Niet dat ik in mijn tijd totaal van de sierradenbusiness verstoken was. Een juwelier uit Urk plaatste advertenties in Het Visserijblad, hij verkocht hangertjes met gouden garnaaltje, ankertje, zo’n dingen. Ik heb hem enkele keren mogen ontmoeten, ’t was een toffe pee die ook ouderling was in een van de vele protestantse gezindten die daar welig tieren. In die tijd waren Urker vissers zowel bekend om hun diepe godsgeloof, waarbij ze ’s zondags geen kerkdienst oversloegen, als om hun roverspraktijken waarbij ze op onwettige wijze onmatig de zee bevisten, wat zeg ik: leegvisten! Toen ik m'n Urker adverteerder vroeg hoe hij als ouderling tegenover zo’n dubbele moraal stond, zei hij: ‘Ik zeg hen altijd: God bestaat ook tijdens de week, hoor!’
Flor Vandekerckhove


1 opmerking:

oededuukker zei

ja, dan was er daar toen altijd iets te behassen.