woensdag 21 september 2016

Op zoek naar de hippodroom van Bredene


SCHRIJF eens een stuk over iets waarvan je helemaal niets weet. Da’s pas een uitdaging.
Gisteren ben ik er nog eens langs gefietst. Het fototoestel blijft in de tas zitten. Alleen de straatnaam wijst naar de tijd waarin daar paardenrennen georganiseerd worden: de Hippodroomlaan. Bij nader inzien zijn er nog enkele namen die daaraan herinneren: Koerslaan, Derbylaan, Draversstraat.
Heb ik in mijn kindertijd resterende sporen van die hippodroom gezien? Speelt het geheugen me parten wanneer ik meen me paardenstallen te herinneren? En maakten die deel uit van het hippodroomcomplex? 
Van de hippodroom zelf weet ik, zoals uit de openingszin al blijkt, niets af. In welke jaren moet ik het bestaan ervan situeren?
De website van de Oostendse heemkring De Plate vermeldt een programmaboekje dat Guide officiel des fêtes d’Ostende heet en dat in 1924 gepubliceerd wordt. Dat verwijst ook naar de hippodroom van Bredene. Ik weet daarmee nog niet wanneer die renbaan gebouwd en afgebroken werd, maar ik weet toch al dat hij in 1924 in gebruik was.
Op de site Bredene vroeger en nu van Glenn Vermoortel staat een afdruk van een opengeslagen brochure. De getoonde bladzijden vermelden geen jaartal. In de tekst worden de Oostendse Wellingtonrenbaan en de hippodroom van Bredene aan elkaar gelinkt. 
The Wellington Race Course situated in the hearth of the Town is probably the most beautiful course in Europe. During the high season, from the beginning of July to the end of August, Ostend offers the unique advantage of racing every day, either at the Wellington or Breedene courses.’ 
Wat me laat vermoeden dat de twee renbanen eenzelfde uitbater hadden. Is het omwille van het rendement dat er beslist werd een van de twee te stil te leggen? Ik weet het niet, ik weet het niet.


P.S.: Roland Vanmassenhove, die me al meer bijgestaan heeft in het vastleggen van feitelijkheden die anders gissingen zouden blijven, liet me inmiddels weten dat de hippodroom gebouwd werd in 1920 en in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gesloopt. Hij haalt die informatie uit een jubileumboek dat uitgegeven werd n.a.v. het 900-jarige bestaan van Bredene.


Later heb ik de site wel degelijk gevonden. Hij bevindt zich hier↗︎.



2 opmerkingen:

Unknown zei

Er is tramlijn aangelegd van Bredene dorp naar Bredene aan Zee om deze renbaan te bedienen. Deze tramroute takte af van oude tram route Oostende - Den Haan via de dorpen (geopend op 8 augustus 1886) en sloot in Bredene aan Zee met de nieuwe tramroute Oostende - Den Haan geopend op 8 juli 1905. Op 24 juli 1923 is het traject Bredene aan Zee - Renbaan geopend en in mei 1929 het traject Renbaan Bredene Dorp. De renbaan tramroute is in 1939 opgeheven. Zie de opmerking over koersdagen in https://commons.wikimedia.org/wiki/File:SNCB_NMBS_official_timetable_summer_1933_350_p.76_2.jpg

Anoniem zei

Ik heb een oude affiche van deze renbaan.