— De Laatste Vuurtorenwachter en Rick de Leeuw (rechts). — |
* In DLVuurtorenwachter plaatst Flor Vandekerckhove sinds 1988 columns, herinneringen, leesnotities, (mini-)essays, polemieken, verhalen, gedichten… ****************** ************* 'Deze vuurtoren belicht de verdwijnende wereld van een babyboomer/soixantehuitard.' ******************* ****
donderdag 29 november 2018
Eieren koken met Rick de Leeuw
dinsdag 27 november 2018
The best of
— In de Gentse Bar Mirwaar signeert Delphine Lecompte mijn exemplaar van haar nieuwe boek: 'aan de laatste vuurtorenwachter'. — |
Tijdens de schemering verschijnt de spookmatroosIk wenk hemHij gebaart met zijn overgebleven vingerkotenDat hij andere katjes te geselen heeftEn verdwijnt dan gezwind in zijn eeuwig glanzende muiterijklamotten.
(°°) Gepubliceerd in Uit de bibliotheek van Neptunus, een rubriek van Peter Holvoet-Hanssen. In Het Visserijblad van 7 juni 2013, p. 14. — Het fragment onderaan komt uit Delphines gedicht ‘Een scheep in een fles’.
zondag 25 november 2018
Van het ene rusthuis naar het andere
In dat Westerhauwe heb ik tante Alice nooit bezocht, eerst omdat zij tal van kinderen heeft die dat al doen, later omdat men zegt dat ze me toch niet meer zal herkennen, en in beide gevallen omdat ik niet zo’n familiemens ben. Maar nu ik daar regelmatig passeer begint er iets te knagen, in toenemende mate nog wel. ’t Gelijkt op op een hongertje, in combine met een beetje stress, gelardeerd met een vleugje lichte kater. Nooit eerder meegemaakt, toch niet tijdens ‘t wandelen. Opeens valt mijn frank: Godver, zeg ik, ’t zal mijn geweten zijn!
donderdag 22 november 2018
Knausgård ontmoet Anna Karenina in het schildersatelier
Kunst & literatuur steunen evengoed op zo’n onderbouw en ze worden er dan ook door bepaald. Maar ook dit is waar: kunst voortbrengen is nog iets anders dan een gebouw neerpoten. Terwijl de schrijver als ‘t ware zijn huis aan ’t metselen is gebeurt er iets wat in de bouw paniek zou veroorzaken: ‘De personages maken zich los van hun schepper, voeren hun eigen leven, tot de uiterste consequenties van hun aangeboren aard en de dialectiek van hun levensontwikkeling, van hun wereldbeschouwelijke strijd, verloopt in een heel andere richting dan de publicist zich ten doel stelde. De dichterlijke juiste vraagstelling wint het van de politieke bedoeling, van de sociale reactie van de schrijver.’ (°) Het citaat komt van een criticus die het over de personages van Dostojevski heeft.
(°°) Karl Ove Knausgård. Zoveel verlangen op zo’n klein oppervlak. Een boek over de schilderijen van Edvard Munch. Vertaling: Sofie Maertens en Michiel Vanhee. A’dam 2018. Athenaeum — Polak & Van Gennep. 254 p.(°°°) Aleksandr K. Voronsky, Art as the Cognition of Life: Selected Writings, 1911–1936, trans. and ed. Frederick S. Choate (Mehring Books, 1998), 190 ps. Er bestaat een website met teksten van Voronski: http://sovlit.org/akv/index.html. ’Voronski over kunst’ staat ook op https://www.marxists.org/archive/voronsky/1920/art.htm.
dinsdag 20 november 2018
Verkiezingsnacht
zondag 18 november 2018
Mijn hoofdstad is Parijs
— András Pándi — |
Parijs duur? Neen hoor. Ik ben al enige tijd op zoek naar een ouderwetse gabardine. Dat ik die nog niet gekocht heb komt doordat ik er — daar — alleen vind voor de niet zo ronde som van 1.195 euro. Wel, in Parijs kan ik een gabardine kopen voor achtentwintig euro, tweedehands weliswaar en wellicht gestolen, maar wel een mooie, ouderwetse gabardine. Dat ik het niet doe komt alleen doordat mijn vriendin beweert dat ik in zo'n kledingstuk 'een groot András Pándy gehalte' krijg.
vrijdag 16 november 2018
Everyday in Paris
Nog maar pas had ik de Nord verlaten toen een jonge arabier me ervan verwittigde dat iemand een product op mijn rug gespoten had. Welk product? vroeg ik. Een soort schuim, zei hij. Wacht, zei hij ook, ik kuis het af, en terwijl hij zijn smerige zakdoek uithaalde vroeg hij me of ik een telefoon wilde kopen. Echt een sympathieke jongen. Geen probleem, zei hij nog toen ik antwoordde dat ik al een telefoon had. Waarna de anonimiteit hem weer in zich opnam.
zondag 11 november 2018
Keukenfilosofische mijmeringen tussen Parijs en Orleans
Tussen Parijs en Orleans tanken we op een indrukwekkend groot terrein — une aire — waar ze diesel & benzine verkopen, souvenirs, boeken, kranten, koffie, brood, zoetigheid & vettigheid, waar je in een restaurant kunt eten; waar je kunt plassen en je wassen, tukje doen of gewoon verpozen. Wat gaan archeologen denken als ze over tienduizend jaar zo’n aire opgraven? Waren ‘t religieuze artefacten? Werd daar olie geofferd om de goden gunstig te stemmen? Tal van keukenfilosofische mijmeringen dienen zich aan. Ik fixeer een jonge vrouw. Ze is alleen, ze woont niet in de buurt, buurtbewoners mijden tolwegen. Haar kledij leert me dat ze geen straathoer is, geen rondreizende verkoopster en niet op weg naar een feestje. Telefoon, ze vertrekt. Ik ben al iemand anders aan ’t observeren als ik haar weer opmerk, nu met kind. Daarna verlaten ze de aire. Ik fantaseer het gebeuren bij elkaar. Vader woont in Parijs, moeder in Orleans. Hij heeft het kind enkele dagen bij zich gehad en nu gaat het weer naar moeder. Afspreken doen ze halverwege, de fly-over brengt hen bij elkaar. Na de overhandiging rijden ze elk naar een andere afrit en vandaar in tegenovergestelde richting, via de routes nationales, weer naar huis.
Flor Vandekerckhove
vrijdag 9 november 2018
Bella ciao van Tom Waits
— Tom Waits © Anton Corbijn. — |
(°°) Marc Ribot. Songs of Resistance 1942-2018. © 2018 Noice Inc., under exclusive license to Anti. UPC/EAN Code: 45778760466. Meer info hier.
woensdag 7 november 2018
Kustvissers tegen elektrische visserij
— Nieuw in het kustvissersprotest is de aanwezigheid van een Frans spandoek, een deugddoend signaal van internationale solidariteit. — |
dinsdag 6 november 2018
In het kielzog van John Bauwens
zondag 4 november 2018
We worden oud
Hopelijk sneeuwt het op die dag niet, want alle redenen zijn goed om in mijn zetel te blijven zitten: ’t is te laat, te vroeg, te nat, te droog, te donker, te koud, te warm… Ik heb nog maar pas gegeten of ik moet nog eten… Ik heb een verkoudheid of er is er een op komst… Ik heb hier een pijntje of dreig er daar eentje te krijgen… De gevolgen zijn ernaar. Conditie vervliegt, spiermassa verdwijnt, gewicht explodeert, buikje wordt buik, diabetes loert om de hoek en daarachter verschuilen zich talrijke hart- en vaatziekten. (En wie dat alles overleeft krijgt alzheimer.)
Er passeerden weer wandelaars. Ik wachtte tot ze ver genoeg waren en liet me vallen. De daaropvolgende twee jaar had ik verrekt veel pijn aan de schouders.